Oamenii de știință au creat erbicide naturale folosind plante obișnuite. În studiul lor, publicat în Analele Medicinii Agricole și de Mediu, o echipă de la Universitatea Samarra din Irak a explorat potențialul a trei plante – oleandru (Nerium oleander), măslin (Olea europaea) și ricin (Ricinus communis) – ca alternative naturale pentru erbicidele comerciale.

Orice plantă poate fi clasificată ca buruiană, atât timp cât interferează cu agricultura sau grădinăritul sau reduce valorile agricole, estetice sau de mediu ale produselor. În agricultură, buruienile sunt considerate o amenințare serioasă.

Pentru a combate această amenințare, fermierii se bazează pe erbicide puternice, care pot pătrunde într-o plantă nedorită și pot stinge creșterea acesteia. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că produsele chimice prezintă pericole atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu.

Glifosatul este cel mai controversat: Agenția de Protecție a Mediului din SUA insistă asupra faptului că erbicidul nu este cancerigen, chiar dacă oamenii de știință găsesc dovezi că ar provoca daune în ADN și că afectează negativ fauna sălbatică.

În plus, expunerea repetată a făcut ca buruienile să fie mai rezistente la efectele erbicidelor chimice. Având în vedere această dezvoltare, cercetătorii s-au concentrat pe alelopatie, un fenomen natural prin care o plantă inhibă creșterea altei plante. Unele exemple de plante cu proprietăți alelopate includ arborii sumac, care pot suprima tot felul de ierburi.

Pentru studiul lor, echipa a analizat potențialul a trei plante împotriva plantelor de nucă (Cyperus rotundus), considerată a fi cea mai invazivă buruiană din lume. Cercetătorii au folosit extracte de frunze din oleandru, măsline și ricin, testând fiecaruia capacitatea de a inhiba germinarea semințelor de nucă. După două săptămâni de tratament, echipa a remarcat că buruienile tratate cu oleandru au avut cea mai mare rată de inhibare. În timp ce toate extractele de plante au arătat eficiența dependentă de doză, cercetătorii au descoperit că atât concentrațiile de 10 și 7,5% din extractul de oleandru au avut o rată de inhibare de 90%.

„Studiul actual indică posibilitatea utilizării produselor naturale de origine vegetală ca alternative la erbicidele chimice”, au concluzionat cercetătorii în raportul lor.