Aprobarea actuală a glifosatului – substanța activă din spatele erbicidului cel mai frecvent utilizat și foarte controversat – va expira în decembrie 2022.

Procedura de reînnoire a început în decembrie 2019, când un grup de companii a lansat o cerere formală și va implica un proces de evaluare desfășurat de patru state membre – Franța Ungaria, Olanda și Suedia – desemnați ca raportori, informează Euractiv.

Îngrijorările cu privire la impactul glifosatului asupra sănătății și mediului persistă și se așteaptă ca dezbaterea cu privire la reînnoirea acestuia să rămână aprinsă.

Studiile asupra efectelor glifosatului asupra sănătății au produs rezultate contradictorii. Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au aprobat produsul chimic, spunând că „este puțin probabil să prezinte un risc cancerigen pentru oameni din cauza expunerii prin dietă”.

Aceeași opinie a fost împărtășită de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) în procedura de aprobare anterioară.

Cu toate acestea, acest lucru este în contrast cu o evaluare a Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care a concluzionat în 2015 că soluția de erbicid a fost „probabil cancerigen pentru oameni”.

Pe măsură ce lupta pentru glifosat devine mai aprigă, eforturile lobby-iștilor care solicită reautorizarea sa sunt sprijinite de fermierii „conservaționisti”.

 

Glifosatul reduce lucrările mecanice

Agricultura de conservare (AC) se bazează pe trei principii: perturbarea minimă a solului, acoperirea permanentă a solului pe tot parcursul sezonului și rotația și diversificarea culturilor.

Potrivit lui Emilio Gonzalez, secretar general al Federației Europene pentru Agricultură pentru Conservare (ECAF), glifosatul reduce utilizarea altor input-uri și, mai ales, a prelucrării solului.

„Dacă glifosatul ar fi interzis, unii fermieri ar folosi probabil alternative, dar mulți dintre aceștia ar reveni la prelucrarea solului”, a explicat el într-un webinar recent.

Prelucrarea solului este modalitatea convențională de a-l pregăti pentru plantare. Acest proces permite plantarea mai ușoară, dar poate reduce calitatea solului, provocând compactarea și eroziunea solului.

„Nu știm prea multe despre 60-70% din biodiversitatea pe care o avem în solurile noastre. Dar ceea ce știm este că, cu cât operați mai multe lucrări mecanice, cu atât veți găsi mai puțină biodiversitate ”, a explicat Gonzales.

Întrebat despre riscurile glifosatului, Gonzalez a spus că, deși nu exclude un efect asupra solului, cel cauzat de prelucrarea intensivă este pur și simplu mai grav.

„Nu există activitate care să prezinte niciun risc asupra mediului. Nimic nu este 100% sustenabil, nimic nu are 0% risc ”, a mai adăugat reprezentantul ECAF.

Practicând rotația și diversificarea culturilor împreună cu o bună acoperire a solului, a adăugat el, fermierii „conservaționisti” împiedică apariția unor buruieni, făcând posibilă aplicarea erbicidului numai atunci când este nevoie.