Inundațiile din mai multe țări ale UE din ultima perioadă au „eliminat efectiv” orice speranță de recoltare cu succes în aceste zone, a avertizat asociația fermierilor din UE COPA-COGECA, în timp ce Comisia Europeană s-a angajat să sprijine sectorul.

Au avut loc inundații severe în mai multe state membre ale UE, inclusiv Germania, Olanda, Belgia, Austria și Luxemburg, devastând comunități întregi și ducând la cel puțin 188 de decese.

Pe lângă costul uman, inundațiile au afectat și sectorul agricol, potrivit asociației fermierilor din UE COPA-COGECA, care a declarat că inundațiile au provocat o „perturbare a activităților economice din întreg sectorul agricol”.

Belgia și Germania au fost afectate în mod deosebit, unde ploile au afectat puternic clădirile și fermele agricole și au dus la inundarea recoltelor și la eroziunea solului.

Acest lucru a „eliminat efectiv” orice semn al unei recolte reușite în această etapă, a avertizat asociația fermierilor într-o declarație publicată luni (19 iulie).

Acesta a subliniat importanța „unei acțiuni rapide a Comisiei Europene pentru a ajuta și a sprijini toți cetățenii, fermierii și zonele afectate de condițiile climatice din săptămâna trecută”.

„Impactul climatic recent al inundațiilor din Europa de Vest scoate în evidență nu numai necesitatea unui sprijin mai bun, ci necesită și resursele necesare pentru a rezolva în mod corespunzător astfel de probleme, deoarece inundațiile devastatoare […] au cauzat pierderi dăunătoare pe multe terenuri, afectând culturile agricole, și familii „, se spune în declarație.

Acesta a adăugat că fermierii și agro-cooperativele sunt gata să acționeze pentru a-și ajuta comunitățile, în timp ce fermierii din întreaga Europă și-au unit forțele pentru a ajuta zonele afectate prin mobilizarea tractoarelor, tancurilor și a altor echipamente agricole.

În cadrul unei conferințe de presă comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a exprimat „solidaritatea deplină” cu statele membre afectate de dezastre naturale și inundații.

Oferind condoleanțe victimelor, el a spus că a discutat cu miniștrii UE la Consiliul AGRIFISH din această săptămână ce se poate face pentru a ajuta fermierii și comunitățile rurale afectate de această criză.

„Din fericire, în politica agricolă comună (PAC) există instrumente de sprijin pentru restaurarea și reconstrucția pagubelor cauzate de dezastrul natural”, a spus comisarul, arătând în mod specific măsurile 5 și 7 din al doilea pilon al PAC .

Alte măsuri de sprijin ar putea include avansuri de plăți, precum și scutiri de la anumite obligații pentru fermierii afectați.

Solicitat pentru detalii suplimentare, comisarul a declarat pentru EURACTIV că în prezent este prea devreme pentru a cunoaște amploarea daunelor și că Comisia așteaptă conducerea statelor membre, dar este gata să accepte propuneri bazate pe evaluări individuale ale daunelor.

„Suntem în contact cu statele membre, astfel încât să existe sprijin concret pentru fermierii afectați de acest dezastru”, a spus el.