În Puerto Rico a fost declarată stare de urgență ecologică, ca urmare a unei boli care devastează recifele de corali ale insulei.
Boala determină moartea țesutului pe aceste organisme, lăsând în urmă doar un schelet. Odată infectați, coralii mor în câteva săptămâni până la câteva luni. Afectează mai mult de 20 de specii de corali duri găsite în Caraibe.
În Puerto Rico, impactul pandemiei a permis ca boala să scape de sub control, ducând la declararea unei urgențe ecologice.
„Trebuie să punem această situație în contextul dezastrelor naturale pe care le-am avut, ale crizei economice și ale pandemiei”, a declarat guvernatorul Pedro Pierluisi Urrutia într-o conferință de presă.
„Toate acestea au împiedicat un răspuns adecvat pentru a atenua boala pierderii de țesut de coral cu răspândire rapidă (SCTLD)”.
Starea de urgență ecologică permite guvernatorului Pierluisi să aloce un milion de dolari (843.385 €) către Departamentul Resurse Naturale și Mediu pentru a ajuta la combaterea crizei în curs. Până în prezent nu este clar cum se vor aloca banii.
Tratamentul bolii este intensiv în muncă, deci multe din eforturile de combatere a efectelor SCTLD implică refacerea recifelor în zonele care au fost pierdute.
„Coralii sunt esențiali pentru viața noastră marină și garantează un ecosistem pentru pești și alte specii care susțin securitatea noastră alimentară”, a adăugat guvernatorul Pierluisi.
După ce a fost descoperită pentru prima dată în apropiere de Miami, Florida, în 2014, boala SCTLD s-a răspândit rapid în jurul recifelor de corali din regiune, călătorind până la 50 de metri în fiecare zi. Acum a fost raportat în largul coastei Belizei și Mexicului spre vest și la sud până la Insula Sfânta Lucia.
Experții oceanici spun că este cea mai gravă epidemie marină la care au fost martori.
Nimeni nu știe ce agent patogen cauzează boala, dar oamenii de știință cred că este cel mai probabil ca o bacterie să provoace moartea coralilor. Se răspândește prin apă în jurul recifelor, ceea ce face foarte dificilă prevenirea.
La începutul acestui an, oamenii de știință de la Perry Institute for Marine Science au descoperit că răspândirea rapidă a acestei boli mortale ar putea fi legată de apa de balast de pe nave. Recifurile situate aproape de principalele porturi comerciale de transport maritim din Bahamas au avut cele mai dramatice rate de infecție și mortalitate.