Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat inițiativa de promovare a lanțurilor valorice alimentare sustenabile prin dezvoltarea ecologică a produselor agricole speciale cu calități unice și caracteristici speciale.

Acțiunea Globală pentru Dezvoltarea Ecologică a Produselor Agricole Speciale: Un produs prioritar pentru fiecare țară (OCOP) a fost dezvoltată în conformitate cu noul cadru strategic FAO 2022 -31 și a fost conceput ca un program de cinci ani (2021-25).

Acțiunea își propune să dezvolte lanțuri valorice ecologice și durabile pentru produsele agricole speciale, să sprijine fermierii mici și familiari să profite din plin de avantajele unei piețe globale și să ajute în cele din urmă la transformarea sistemelor agroalimentare actuale și la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) .

Produsele agricole speciale (SAP) sunt cele cu calități unice și caracteristici speciale asociate locațiilor geografice și patrimoniului cultural. Ele pot contribui în mod semnificativ la asigurarea securității alimentare și a unor diete sănătoase, sprijinind mijloacele de trai ale fermierilor și creșterea economică, protejând în același timp mediul și biodiversitatea.

SAP includ toate tipurile de produse agricole, recunoscute (sau având potențialul de a fi recunoscute) ca produse agricole simbolice naționale sau locale, dar nu au beneficiat pe deplin de programele de dezvoltare agricolă și rurală în măsura în care culturile obișnuite sunt cultivate în mod obișnuit (de exemplu, orez, grâu , porumb, soia și cartofi). SAP-urile au, de asemenea, un potențial imens de a fi integrate pe piețele și comerțul local, regional și global.

„Transformarea sistemelor agroalimentare începe prin identificarea unui produs sau a unei culturi specifice. Acest produs devine apoi un punct de intrare pentru acțiuni noi și concrete pentru a obține rezultate tangibile pentru o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, la evenimentul de lansare.

Esențială pentru acțiunea globală este promovarea SAP prin inovare și dezvoltare ecologică, precum și facilitarea dezvoltării micilor fermieri și a modelelor de producție a agriculturii familiale, care pot contribui semnificativ la realizarea Agendei 2030 – în special ODD 1 (Fără sărăcie) și 2 ( Fără foamete).

Inițiativa își propune să optimizeze sistemele de producție și să reducă la minimum pierderea randamentelor culturilor și a biodiversității. În plus, urmărește să reducă la minimum pierderile de alimente, risipa și utilizarea abuzivă a substanțelor chimice agricole și să maximizeze profiturile agricole integrate. Combinat, obiectivul acestor elemente este de a permite tranziția către sisteme agroalimentare mai eficiente, incluzive, rezistente și durabile.