Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru plumb și cadmiu într-o gamă largă de produse alimentare pentru a proteja sănătatea publică.
Măsurile se vor aplica începând cu 30 august pentru limitele de plumb și o zi mai târziu pentru cadmiu. Acestea acoperă fructele, legumele, carnea și suplimentele.
Scopul este de a reduce în continuare prezența contaminanților din metale grele în alimente, a declarat Comisia.
Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că decizia îi pune pe consumatori pe primul loc, făcând alimentele mai sigure și mai sănătoase.
„Este, de asemenea, un alt pas înainte în consolidarea standardelor UE de siguranță alimentară și în furnizarea de alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățeni”, a spus ea.
Limite de cadmiu
Grupurile alimentare care contribuie la cea mai mare parte a expunerii dietetice la cadmiu sunt cerealele și produsele din cereale, legumele, nucile și leguminoasele, rădăcinile sau cartofii cu amidon și carnea și produsele din carne.
În ianuarie 2009, un aviz al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind cadmiul din alimente a concluzionat că este în primul rând toxic pentru rinichi și poate provoca insuficiență renală. Agenția a stabilit un aport săptămânal tolerabil pentru cadmiu de 2,5 mg pe kilogram de greutate corporală.
De asemenea, a concluzionat că grupuri precum vegetarieni, copii, fumători și persoane care trăiesc în zone foarte contaminate pot depăși aportul săptămânal de aproximativ două ori.
În martie 2010, un aviz al EFSA cu privire la plumbul din alimente a concluzionat că poate provoca neurotoxicitate în cazul copiilor mici și probleme cardiovasculare la adulți. Autoritatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nivelurile de expunere alimentară la plumb ar putea afecta neurodezvoltarea la fetuși, sugari și copii.
Constatările au fost susținute de un raport al Comitetului mixt FAO / OMS de experți în aditivi și contaminanți alimentari din același an. Comisia Codex Alimentarius a redus apoi nivelul maxim pentru plumb în mai multe produse.
Produsele din cereale și cerealele, legumele precum cartofii și legumele cu frunze și apa de la robinet sunt cei mai importanți factori care contribuie la expunerea alimentară în Europa.
Legile revizuite ale UE vizează anumite alimente pentru sugari și copii mici, sarea și ciupercile sălbatice. Pentru a ajuta la combaterea fraudei, cum ar fi adăugarea cromatului de plumb la turmeric, au fost stabilite, de asemenea, niveluri maxime pentru condimente.
Produsele alimentare introduse pe piață care depășeau limitele înainte de adoptarea noilor reguli pot continua să fie vândute până pe 28 februarie 2022.