Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) publică în fiecare an lista celor mai contaminate 12 fructe și legume.

Ca și anul trecut, căpșunile continuă să conducă lista „Dirzen Dozen” de fructe și legume care conțin cele mai ridicate niveluri de pesticide, urmate de spanac, varză kale, nectarine, mere și struguri, conform ghidului realizat de EWG.

Cireșele s-au clasat pe locul al șaptelea pe lista celor 46 de alimente cele mai contaminate, urmate de piersici, pere, ardei gras și ardei, țelină și roșii.

Evitarea pesticidelor este deosebit de importantă pentru bebeluși și copii, spun specialiștii, din cauza daunelor pe care le pot provoca creierului în curs de dezvoltare. Un studiu din 2020 a constatat o creștere a pierderii IQ-ului și a dizabilității intelectuale la copii din cauza expunerii la organofosfați, o clasă comună de pesticide.

Raportul oferă, de asemenea, consumatorilor o listă „Clean Fifteen” – alimente cu cea mai mică cantitate de pesticide. Aproape 70% din probele de fructe și legume „curate” nu au reziduuri de pesticide, ceea ce le face o alegere mai sigură, spune EWG.

 

„Reziduurile multiple de pesticide sunt extrem de rare la legumele Clean Fifteen. Doar 8% din probele de fructe și legume Clean Fifteen au avut două sau mai multe pesticide”, se preciza în raportul EWG.

Legumele de pe această listă includ porumb dulce, ceapă, mazăre congelată, vinete, sparanghel, broccoli, varză, conopidă și ciuperci.

Cele mai curate fructe ale ghidului includ ananas, papaya, kiwi, pepene galben, melon și avocado (da, este un fruct). Avocado și porumbul dulce au fost cele mai puțin contaminate, a constatat raportul, cu mai puțin de 2% din probe care prezintă reziduuri de pesticide detectabile.

 

Lista ”Dirty Dozen” a alimentelor cu cel mai ridicat nivel de contaminare:

 

 1. Căpsuni
 2. Spanac
 3. Kale
 4. Nectarine
 5. Mere
 6. Struguri
 7. Cireșe
 8. Piersici
 9. Pere
 10. Ardei gras și ardei iute
 11. Țelină
 12. Roșii

 

Lista ”Clean 15” a alimentelor cu cel mai redus nivel de reziduuri de pesticide:

 

 1. Avocado
 2. Porumb dulce
 3. Ananas
 4. Ceapă
 5. Papaya
 6. Mazăre congelată
 7. Vinete
 8. Sparanghel
 9. Broccoli
 10. Varză
 11. Kiwi
 12. Conopidă
 13. Ciuperci
 14. Pepene galben honeydew
 15. Pepene galben Cantaloupe

 

Raportul EWG, emis anual din 2004, folosește datele de testare ale Departamentului Agriculturii din SUA pentru a clasifica 46 de alimente care sunt cel mai puțin contaminate cu reziduuri de pesticide. Agenția pregătește alimentele așa cum ar face consumatorii – spălare, curățare sau curățare – înainte de testarea fiecărui articol.