Europa este cea mai mare piață de cafea din lume. Este, de asemenea, o piață lider pentru produsele ecologice. Această combinație face din Europa o destinație interesantă pentru cafeaua organică.

Deși este considerată încă o piață de nișă, se așteaptă ca cererea de cafea organică să crească puternic în perioada următoare. Această tendință se datorează în principal preocupărilor privind sustenabilitatea și interesului crescând al consumatorilor pentru o viață sănătoasă.

Uniunea Europeană (UE) a importat 130 de mii de tone de cafea organică în 2019, ccea ce reprezintă 3,5% din totalul importurilor de cafea din UE. Importurile de cafea organică din UE au crescut cu 12% între 2018 și 2019. Se preconizează o creștere suplimentară, având în vedere dimensiunea pieței europene a cafelei și cererea tot mai mare de produse organice din Europa.

Popularitatea cafelei certificate ecologice urmează tendința generală a pieței europene pentru produsele ecologice. Aceasta înseamnă că piețe precum Germania, Franța, Regatul Unit, Elveția, Danemarca și Suedia oferă unele dintre principalele oportunități. Aceste piețe combină cererea ridicată a consumatorilor de produse ecologice cu consumul considerabil de cafea.

De exemplu, Germania oferă unele dintre cele mai bune oportunități pentru cafeaua organică. Această țară este cea mai mare piață ecologică din Europa și cel mai mare importator de cafea. În 2018, vânzările de produse organice din Germania au ajuns la aproape 11 miliarde EUR. Aceasta reprezintă aproximativ 27% din întreaga piață europeană.