Aproape toată populația Franței este contaminată cu metale grele, a constatat un nou studiu realizat de Santé publique France (SPF).

Cercetarea a arătat că 97-100% din toți adulții și copiii din Franța sunt contaminați cu substanțe precum arsenic, cadmiu, crom, cupru, nichel și mercur.

„Nivelurile măsurate pentru adulți și copii au fost mai mari decât cele găsite în majoritatea celorlalte țări (în Europa și America de Nord), cu excepția nichelului și cuprului”, se arată în raportul studiului.

Studiul a fost realizat în rândul a 1.104 copii și 2.503 adulți cu vârste cuprinse între 6 și 74 de ani, reprezentative pentru populația franceză, ca parte a programului de cercetare Esteban (Etude de santé sur l’environnement, la biosurveillance, l’activité physique et la nutrition).

Testele au fost efectuate pe probe de urină, sânge și păr pentru a măsura prezența a 27 de metale diferite în corpul uman. Subiecții au trebuit, de asemenea, să completeze chestionare despre obiceiurile lor alimentare.

Studiul a constatat că, în timp ce nivelurile de mercur și nichel stagnaseră de la ultimul studiu din 2006-7, arsenicul, cadmiul și cromul au crescut.

Toate cele trei au fost găsite la niveluri peste liniile directoare privind sănătatea, „în special cadmiul.

Se știe că metalele grele sunt cancerigene și degradează sănătatea oaselor, a rinichilor, a sistemului nervos și cardiovascular.

Acestea pot deveni prezente în organism din cauza unor boli cronice, imunodeficiențe sau cancer.

Dar SPF a constatat că cea mai comună formă de expunere a avut loc prin consumul de alimente contaminate.

Acestea includ:

  • Pește și fructe de mare, cu niveluri ridicate de arsenic, cadmiu, crom și mercur
  • Cereale, în special cerealele pentru micul dejun pentru copii, cu un nivel ridicat de cadmiu și cerealele produse organic cu un nivel ridicat de cupru
  • Legume organice cu un nivel ridicat de cupru

SPF a mai menționat ca surse de expunere tutunul (pentru cadmiu și cupru), implanturile medicale (pentru crom) și umpluturile dentare (pentru mercur).

S-a constatat că fumătorii au niveluri de cadmiu cu 50% mai mari decât restul populației.

În timp ce consumul de produse din tutun a scăzut în Franța de la ultimul studiu, consumul de pește și fructe de mare a rămas stabil. Au crescut, însă, concentrațiile de arsen și crom din aceste alimente. S-a constatat că fumătorii au niveluri de cadmiu în sistemele lor cu 50% mai mari decât restul populației.

SPF recomandă acțiuni mai ample „pentru a reduce expunerea în rândul populației generale”.