Tratamentele sunt sfinte și în agricultura ecologică, nu doar în cea tradițională, așa că fermierii care au ales calea bio trebuie să facă un plan bine pus la punct pentru aceste lucrări. Din fericire, Agro-Est Muntenia are o ofertă largă de produse de protecție a plantelor, menită să ridice nivelul cantitativ și calitativ al culturilor.

Un biofungicid obținut din Coada calului este Plysetum. Coada calului este văzută drept o substanță antifungică de bază, cu rol în prevenirea bolilor și întărirea peretelui celular al plantelor. Plysetum acționează puternic împotriva mai multor boli, precum rapănul, mucegaiul la măr și păr, bășicarea frunzelor, mucegaiul la curcubitacee, mucegaiul de apă din sere și solarii, alternarioza, mana și putregaiul la vița de vie.

DOZĂ RECOMANDATĂ PLYSETUM: 50-100 CC / HL

POMI FRUCTIFERI: 2-6 APLICĂRI LA INTERVAL DE MINIMUM 7 ZILE

CASTRAVETE: 2 TRATAMENTE LA INTERVAL DE 3-4 ZILE, DE LA 9 SAU MAI MULTE FRUNZE

TOMATE: 2 APLICĂRI LA INTERVAL DE MINIMUM 14 ZILE, DE LA PRIMA INFLORESCENȚĂ VIZIBILĂ

VIȚĂ DE VIE: 2-6 APLICĂRI, LA INTERVAL DE MINIMUM 7 ZILE, PÂNĂ LA DEZVOLTAREA INFLORESCENȚEI

Soia, mai precis lecitina din soia este la baza unui alt biofungicid de la Agro-Est Muntenia – Maxitina. Cu un conținut bogat de acizi grași esențiali, fosfolipide, colină, fosfor și vitamina E, Maxitina îmbunătățește consistența, strălucirea și culoarea fructelor și legumelor, reduce afecțiunile plantelor, are un efect stimulant și revigorează culturile. Acest produs combate cu succes mucegiul la măr și păr, bășicarea frunzelor la cais și piersic, mana viței de vie, făinarea și mana la tomate.

DOZE RECOMANDATE DE APLICARE MAXITINA

VIȚĂ DE VIE ȘI PLANTE ORNAMENTALE: 100-225 G / HA

POMI FRUCTIFERI: 450-750 G / HA

LEGUME, TOMATE, CASTRAVEȚI, CEREALE: 1500-2300 G / HA

ARBUȘTI FRUCTIFERI: 1200-1800 G / HA

Ortimag este un produs al Agro-Est Muntenia cu mai multe funcții: biofungicid, insecticid și acaricid. Este formulat pe baza concentratului de urzică și conține fier, mangan, sulf, siliciu și magneziu. Prin prisma folosirii sale ca insecticid, are o acțiune puternică asupra păduchelui verde al piersicului, asupra păduchelui lânos, asupra păduchelui negru al cireșului, asupra viermelui mărului, asupra moliei verzei și a puricelui vărgat al rapiței. Fermierii îl pot folosi și contra diferitelor mucegaiuri, mane și alternarioze.

DOZA RECOMANDATĂ ESTE DE 50-100 CC / L. ORTIMAG SE FOLOSEȘTE LA PRUN, CIREȘ, PIERSIC, CAIS, MĂR, PĂR, ALUN, COACĂZ, VIȚĂ DE VIE, MAZĂRE, CARTOF, CASTRAVETE, SALATĂ, VARZĂ, TOMATE, RAPIȚĂ, GRÂU

Prev-Am se aseamănă cu Ortimag, are aceleași funcții, dar este produs pe bază de ulei de portocale. Acționează prin patru moduri: desicare, distrugerea tensiunii aripii, sufocare și fecunditate. Folosit ca insecticid, are un rol în combaterea moliilor, fluturilor, musculiței albe, a afidelor, tripșilor, puricilor și păianjenului roșu. Din postura de fungicid, are efecte curative imediate asupra putregaiurilor și combate făinarea, mana, rugina, alternarioza și mucegaiul.

DOZE RECOMANDATE DE APLICARE PREV-AM

VIȚĂ DE VIE: 1.6 LITRI / HA

LEGUME: 2-6 LITRI / HA

POMI FRUCTIFERI: 2-5 LITRI / HA

Pe lângă tratamentele cu fungicide și insecticide, fermierii din agricultura ecologică au la dispoziție și biostimulatori, produse care ajută culturile să depășească perioadele de stres. Prin aplicarea acestora, plantele beneficiază de o nutriție normală și de un boost în creștere. SM-6 este un biostimulator pe bază de extract de alge Ascophyllum Nodosum, care stimulează încolțirea, răsărirea, dezvoltarea echilibrată și creșterea fructelor. SM-6 poate fi aplicat atât foliar, cât și prin fertigare.

DOZE RECOMANDATE DE APLICARE FOLIARĂ

VIȚA DE VIE, LEGUME: 2-3 LITRI / HA

CEREALE PĂIOASE, PORUMB, FLOAREA-SOARELUI, RAPIȚĂ: 2 LITRI / HA

POMI FRUCTIFERI: 3 LITRI / HA

Oceanum este un biostimulator obținut din aceleași alge și poate fi folosit pe toate culturile. Concentrația mare de acid alginic, manitol, fitohormoni naturali ajută plantele să se recupereze, dezvoltă intensiv culturile și crește gradul de înflorire și polenizare. Doza recomadată pentru aplicarea foliară este de 100-200 gr / hl, în timp ce pentru aplicarea la sol este utilizată o doză de 2-5 kg / ha.

PERIOADE DE APLICARE OCEANUM

VIȚĂ DE VIE: ÎNAINTE ȘI DUPĂ ÎNFLORIT

CEREALE PĂIOASE: LA DESPRIMĂVĂRARE SAU ÎN FAZA DE BURDUF

RAPIȚĂ: LA DESPRIMĂVĂRARE SAU ÎN PERIOADA PREFLORALĂ

FLOAREA-SOARELUI: ÎN FAZA DE 4-6 FRUNZE SAU ÎN FAZA DE BUTON FLORAL

LEGUME: DUPĂ TRANSPLANTARE, ÎN FAZA DE BUTON FLORAL SAU ÎN ETAPA DE CREȘTERE A FRUCTELOR

POMI FRUCTIFERI: ÎNAINTE SAU DUPĂ ÎNFLORIT

SOIA: ÎN FAZA DE 4-6 FRUNZE

SFECLĂ DE ZAHĂR: ÎN FAZA DE 3-5 FRUNZE

PORUMB: ÎN FAZA DE 6-8 FRUNZE SAU LA ULTIMUL TRATAMENT EFECTUAT

Portofoliul complet Agro-Est Muntenia destinat agriculturii ecologice poate fi consultat pe site-ul www.agroest.ro. Tot acolo sunt și datele de contact ale reprezentanților comerciali ai companiei, care au răspunsuri la toate întrebările despre agricultura ecologică.