România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, având o medie de aproximativ 2,5 milioane ha cultivate pe ultimii 10 ani.

Pentru a menține culturile sănătoase, fermierii trebuie să respecte cei mai importanți pași în obținerea unei recolte bogate din cultura de porumb.
Aceștia sunt:
• alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice,
• semănatul la momentul optim,
• controlul buruienilor și al dăunătorilor
• fertilizarea adecvată, în funcție de stadiul de vegetație al culturii

În condițiile acestei primăveri secetoase, mulți fermieri au renunțat să aplice erbicide peliculare imediat după semănat de teama lipsei eficacității, dar la sfârșitul lunii aprilie au fost cateva zile cu precipitații diferite cantitativ, în mai multe zone agricole din tară, valorile cumulate anunțate fiind între 10 – 25 L/mp.

În aceste condiții, fermierii care vor avea parte de ceva precipitații și care au semănat deja porumbul sau floarea soarelui, pot aplica un erbicid preemergent, cu efect pelicular sau dacă urmează să intre la semănat în zilele următoare, ar trebui să aplice erbicidul imediat după semănatul culturii. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidelor preemergente, solul trebuie să fie bine mărunțit și nivelat pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniformă.

Dupa pregătirea patului germinativ și semănatul porumbului, cea mai importantă verigă este combaterea buruienilor, care se poate face prin aplicarea erbicidelor în preemergență și postemergență timpurie sau cu aplicare numai în postemergență.

Este cunoscut faptul că îmburuienarea timpurie cauzează pierderi importante de recoltă în cultura de porumb, ce pot varia între 30 – 80% din potențialul de producție sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense).

Conform datelor publicate pe www.madr.ro și oferite de Institutul Național de Statistică producțiile medii anuale de porumb fluctuează de la un an la altul, între 3.400 și 7.800 kg/ha, având o creștere continuă și consistentă în ultimii 5 ani. Acest lucru se datorează precipitațiilor mai abundente căzute în ultimii ani pe de-o parte, dar și tehnologiilor din ce în ce mai avansate pe care fermierii le aplică culturii de porumb, pe de altă parte.