Dintr-o țară cu mare potențial pe piața produselor organice, România tinde să intre într-un scandal de proporții. Un transport cu grâu certificat ecologic a fost depistat recent în Germania ca fiind falsificat, mai exact nefiind vorba de boabe bio, așa cum s-a convenit prin contract și cum, probabil, s-a plătit pentru cerealele provenind din țara noastră.

„Un export de cereale din România declarat bio a fost găsit ca nefiind bio. Sigur aici trebuie precizat un lucru: nu înseamnă că este vina noastră. Eu am discutat cu un producător român de cereale căruia i s-a solicitat de către un importator dintr-un stat membru – nu precizez nume, să îi dea grâu bio și a zis că nu are. Nu-i o problemă, o rezolv eu, i-au zis cei de afară, deci există băieți descurcăreți peste tot în Europa. Eu nu zic că este vina noastră la exportul respectiv.Și să nu uităm că mai există și certificatori care sunt de toate națiile în România: sunt și români, sunt și italieni, maghiari și germani. Vom face o anchetă când vom primi datele concrete din Germania, dar eu trebuie să aduc opiniei publice și această știre așa cum e corect, decât să fie interpretată și să acuz cineva nefondat”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Chestiunea este cu atât mai arzătoare cu cât România, în ultimii ani, încearcă să se impună pe piața produselor ecologice. Se acordă subvenții generoase pentru aceste culturi, iar prețurile la care se vând cerealele bio, spre exemplu, sunt mult mai mari decât cele cultivate în sistem convențional, un produs certificat ecologic putând ajunge la un preț de 5 sau 10 ori mai mare decât unul cultivat în sistemul practicilor agricole convenționale.

În prezent, în țara noastră 3% din suprafața agricolă este certificată ecologic, cu mult sub ce au alte state, unde se ajunge la procente de 10-16%.