Producătorii care doresc o pauză de la culturile tradiționale ar putea obține profituri atractive dintr-o serie de culturi de nișă. Dar pentru a selecta cultura optimă  este necesar să privim dincolo de prețurile atractive ale producțiilor de nisă.

De la culturi de șofran și varză kale până la plante medicinale, nu există nicio îndoială că există o piață în creștere pentru culturile de nișă din România.

Acest lucru este parțial determinat de tendința către mai multe produse locale și produse naturale, dar și de progresele tehnologice care au permis devoltarea multor produse pe bază de plante,  cu o largă arie de utilizare, de la produse farmaceutice la producția de mașini.

Promisiunile privind prețurile ridicate și marjele profitabile în comparație cu alte culturi pot fi tentante, dar există mulți factori de luat în considerare înainte de a înființa o cultură de nișă.

Natura piețelor de culturi de specialitate și a utilizărilor lor finale înseamnă că sunt cultivate în mod normal prin contract către un utilizator final sau intermediar.

Înainte de a vă înscrie la orice contract, este recomandat să faceți o cercetare de fond asupra companiei, precum și să examinați contractele și condițiile de plată, spune consultantul Andersons Graham Redman. Uitați-vă la lucruri precum reputația și istoricul companiei, cine furnizează, cât de sigură este piața respectivă și cu cine mai lucrează.

„Creșterea speculativă a culturilor de nișă nu este un lucru pe care îl recomandăm cu ușurință. Nu cultivați decât dacă aveți un contract în vigoare și asigurăți-vă că ați înteles pe deplin toți termenii acestuia. Majoritatea contractelor vor include o cantitate minimă și anumite specificații tehnice. Este recomandat să aveți o idee exactă despre ce se întâmplă dacă culturile nu îndeplinesc specificațiile cerute și cum sunt calculate prețurile”, a explicat Redman.

Spre deosebire de culturile convenționale, culturile de specialitate sunt mult mai orientate către o anumită piață, ceea ce necesită o mentalitate diferită, spune Nigel Padbury de la Technology Crops. „Încă de la început, creșterea unei culturi de nișă are ca scop îndeplinirea cerințelor foarte specifice de calitate și trasabilitate ale utilizatorului final. Decizi pentru cine crești înainte ca sămânța să fie plantată, așa că trebuie să fii clar în toate condițiile înainte de a începe.”

Există o serie de culturi de nișă care pot fi cultivate în România, dar multe sunt mai puțin rezistente decât cerealele tradiționale, semințele oleaginoase și leguminoasele în condițiile noastre de creștere și au adesea nevoie de caracteristici specifice (de exemplu, tipul de sol, pH-ul, nutriția, lungimea zilei, clima etc).

Ceea ce se potrivește unei ferme s-ar putea să nu se potrivească alteia, așa că, dacă luați în considerare cultivarea unei culturi de nișă, este bine să știți foarte clar care sunt condițiile de care are nevoie cultura pentru a obține randamentele maxime. S-ar putea chiar să merite să testați mai întâi o zonă mică pentru a vedea cum funcționează înainte de a aloca o zonă semnificativă.

Agronomia va fi probabil diferită de culturile tradiționale, deci merită să verificați ce suport tehnic și / sau ce grupuri de producători sunt furnizate pe tot parcursul sezonului ca parte a oricărui contract. Opțiunile de pesticide pot fi mai limitate decât culturile tradiționale.

De asemenea, verificați dacă creșterea recoltei va restricționa alte părți ale rotației, spune el. De exemplu, culturile destinate alimentelor sănătoase sau produselor farmaceutice pot avea limite mai stricte de reziduuri de pesticide, limitând utilizarea unor substanțe active în altă parte a zonei de rotației sau în culturile precedente.

Printre culturile de nișă din România se numară cartoful dulce, bamele, goji, ginsengul, bambusul, năutul, șofranul și mangoldul.