O analiză a ONU a constatat că peste o șesime din totalul produselor alimentare produse la nivel global se risipesc. Aproximativ 931 de milioane de tone de alimente au intrat în coșurile de gunoi ale gospodăriilor, comercianților, restaurantelor și altor servicii alimentare în 2019.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM) și WRAP, o organizație din Marea Britanie care promovează sustenabilitatea, au analizat risipa de alimente din punctele de vânzare cu amănuntul, restaurante și case, prin revizuirea datelor guvernamentale și a studiilor academice din 54 de țări.

Raportul lor comun, Indicele Deșeurilor Alimentare din 2021 a constatat că 17% din totalul alimentelor produse sunt aruncate de consumatori. Majoritatea acestor deșeuri – 11% din totalul alimentelor – apar în gospodării. La nivel global, o persoană obișnuită aruncă 121 de kilograme de hrană, din care 74 kg se risipesc în gospodării.

Deșeurile alimentare nu sunt doar o problemă în țările cu venituri mari, se arată în raport. În medie, risipa anuală, în gospodării, este de 79 kg/cap de locuitor în țările cu venituri ridicate, comparativ cu 91 kg în țările cu venituri medii mai mici.

Raportul a inclus atât deșeuri comestibile, cât și deșeuri non-comestibile, cum ar fi oase sau coji de legume. Țările cu venituri medii mai mici pot avea deșeuri alimentare pe cap de locuitor mai mari, deoarece alimentele sunt mai des preparate de la zero, ceea ce ar putea crește risipa alimentară necomestibilă.

Pierderile de alimente înainte și după recoltare și risipa de alimente de către consumatori au un impact substanțial asupra mediului și a schimbărilor climatice, reprezentând aproximativ 9% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. De asemenea, crește cererea pe terenuri pentru agricultură și crește utilizarea apei.

Cifrele ONU arată că 690 de milioane de oameni merg la culcare flămânzi, un număr estimat să crească brusc ca urmare a pandemiei coronavirusului, iar 3 miliarde de oameni nu își pot permite o dietă sănătoasă.