Cererea de stevie din partea industriei alimentare europene este în creștere. Stevia este utilizată în principal ca îndulcitor în produsele alimentare și băuturi, dar este folosită și în produsele de sănătate datorită proprietăților sale benefice. Creșterea este determinată de cererea consumatorilor pentru produse sănătoase.

Ştevia este utilizată ca îndulcitor și înlocuitor de zahăr care se obține din frunzele verzi ale speciilor de plante stevia rebaudiana.

Această plantă este originară din regiunile subtropicale și tropicale din vestul Americii de Nord până în America de Sud, în țări precum Brazilia și Paraguay. Acest lucru se datorează faptului că aceste regiuni au un mediu umed și ideal pentru cultivarea şteviei. Ştevia este cultivată și în mai multe țări asiatice, precum Filipine, Thailanda, Indonezia și Malaezia.

Acest îndulcitor natural are diferite proprietăți pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelului de glucoză din sânge și a tensiunii arteriale. Ştevia este, de asemenea, recunoscută ca având proprietăți antiinflamatorii, antitumorale și antidiareice. În plus, are zero calorii, ceea ce o transformă într-un produs popular pentru utilizarea în produse alimentare și băuturi.

Piața europeană de alimente și băuturi oferă oportunități de export pentru furnizorii de ştevie din țările în curs de dezvoltare. Cererea este determinată de creșterea cererii consumatorilor pentru produse alimentare mai sănătoase și naturale. Modificările de reglementare din UE stimulează, de asemenea, cererea de ştevie în Europa.

Piața europeană de alimente și băuturi este una dintre cele mai mari din lume. Sectorul băuturilor are o cotă de aproximativ 14%. Îndulcitorii naturali sunt utilizați din ce în ce mai mult în locul zahărului în produsele alimentare și băuturi. Potrivit unui sondaj din 2016 realizat la 2.500 de consumatori europeni, aproximativ 60% dintre adulți monitorizează cantitatea de zahăr pe care o consumă.

Popularitatea șteviei în rândul consumatorilor europeni este în creștere, în timp ce aplicațiile în produsele alimentare și băuturi se extind.

În 2018, piața europeană pentru stevia a ajuns la 150,8 milioane USD. Se așteaptă ca piața să crească cu o rată anuală de 9,15 la sută, ajungând la 233,6 milioane USD în 2023. Piața europeană a şteviei a crescut substanțial după ce UE a aprobat utilizarea ei în noiembrie 2011.

În 2018, piața europeană pentru ştevie a ajuns la 127,4 milioane de euro, iar analiștii prognonează o creștere anuală de 9,15%, urmând să ajungă la 198 de milioane de euro până în 2023.