Anul 2020 se anunță deja a fi unul al provocărilor în agricultură. Din cauza temperaturilor din această iarnă, neobișnuit de mari pentru acest sezon, fermierii din țara noastră se așteaptă la atacuri de dăunători în scurt timp. Agro-Est Muntenia este însă un aliat al agricultorilor români. Portofoliul companiei conține produse care să-i ajute pe fermieri în lupta cu dăunătorii. Unul dintre acestea este Ortimag, un biofungicid, insecticid și acaricid omologat și pentru agricultura ecologică.

Substanța activă din Ortimag este extractul concentrat de urzică, iar spectrul de combatere este impresionant. Astfel, Ortimag este arma pe care fermierii o pot folosi contra mai multor dăunători, printre care păduchele verde al piersicului, păduchele trandafirului, păduchele lânos, păduchele negru al cireșului, viermele mărului, mucegaiul frunzelor, monilioza sâmburoaselor, putregaiul cenușiu, mucegaiul negru, afide, puricele vărgat al rapiței, molia verzei, acarianul roșu comun și mana.

Beneficiile aduse de aplicarea Ortimag sunt multe, plecând chiar de la faptul că poate fi utilizat ca bioinsecticid, bioîngrășământ sau biostimulator pentru plante. Are un conținut bogat de microelemente, dar și de sulf, siliciu și magneziu. Îmbunătățește producția de clorofilă în plante și favorizează descompunerea materiei organice. În plus, ajută la dezvoltarea sistemului radicular. Ortimag se aplică foliar, iar doza recomandată este de 50-100 cc / l la culturile de prun, cireș, piersic, cais, măr, păr, alun, coacăz, viță de vie, mazăre, cartof, castravete, salată, varză, tomate, rapiță și grâu.

Din aceeași familie, în portofoliul Agro-Est Muntenia este și Prev-Am, un produs pe bază de ulei de portocale. Folosit ca insecticid, Prev-Am are rezultate excelente în combaterea moliilor, a fluturilor, a musculiței albe, a afidelor, a tripșilor, a puricilor și a păianjenului roșu. Fermierii pot sta liniștiți, deoarece nu atacă albinele și insectele benefice. Prev-Am acționează în patru moduri asupra dăunătorilor: prin desicare, prin distrugerea tensiunii aripii, prin sufocare și prin fecunditate.

Dacă este folosit ca fungicid, Prev-Am accelerează timpul de urscare pentru rouă, are un efect curativ asupra putregaiurilor și combate foarte bine făinarea, mana, rugina, alternarioza și mucegaiul. Prev-Am se aplică foliar, iar dozele sunt diferite, în funcție de cultură. Astfel, la vița de vie se aplică 1.6 litri / ha, la legume între 2-6 litri / ha, iar la pomii fructiferi doza este de 2-5 litri / ha.

Specialiștii Agro-Est Muntenia au și câteva recomandări de aplicare. Pentru fungi ectoparaziți și stagii ale insectelor cu piele moale, doza trebuie să fie mai mare de 400 cc / 100 litri de apă. Pentru stagiile cu piele dură la insecte, ouă și condiții grele de aplicare, această doză este de 600 cc / 100 litri de apă.