Agricultura ecologică în lume are parte de câteva situații paradoxale. Una dintre acestea se întâlnește în India, țara care găzduiește nu mai puțin de 30% din totalul fermierilor din lume care s-au axat pe acest tip de agricultură. Ei bine, India are mai puțin de 3% din totalul terenurilor cu agricultură organică de pe glob, adică 1.5 milioane de hectare din cele aproape 59 de milioane.
Problemele au apărut din cauza unei strategii prea puțin pusă la punct de autorități. Astfel, încă din primele etape ale conversiei de la agricultura tradițională s-au observat deficiențe. Interdicția de a folosi substanțe chimice nu a fost completată de un acces masiv la îngrășăminte naturale. În plus, fermierii s-au plâns și de productivitatea mică, de care nu au fost avertizați așa cum ar fi trebuit. Atacurile dăunătorilor nu au fost împiedicate, din lipsa unor training-uri care să explice acțiunile care trebuie luate.
O altă problemă întâlnită de fermierii indieni este reprezentată de accesul greoi la piețele de desfacere a produselor ecologice. Toate aceste probleme indică faptul că lipsa unei strategii bine puse la punct duce la o slabă productivitate a culturilor organice și la renunțarea timpurie a fermierilor la acest tip de agricultură.