Experții din Grecia vor să înceapă denumirea și clasificarea valurilor de căldură într-un mod similar cu furtunile.

Observatorul Național din Atena consideră că această mișcare va ajuta atât publicul, cât și oficialii să înțeleagă mai bine riscurile pe care le prezintă evenimentele meteorologice extreme.

Dr. Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observator, a declarat pentru The Observer că numirea undelor de căldură ar putea acționa ca o măsură preventivă pentru a ajuta cetățenii și factorii de decizie politică să fie mai bine echipați.

„Credem că oamenii vor fi mai pregătiți să se confrunte cu un eveniment meteorologic viitoare când evenimentul va avea un nume”, spune el.

Țara a cunoscut două perioade de căldură neobișnuit de lungă și intensă din iunie. La începutul lunii august, nordul Greciei a atins 47,1 grade Celsius – batând recordul țării pentru cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată.

La începutul acestei luni, prim-ministrul grec Kyriakos Mistotakis a declarat că situațiile fără precedent au „transformat întreaga țară într-un butoi cu pulbere”. Aproape 600 de incendii s-au declanșat în decurs de o săptămână, ceea ce a făcut ca mii să-și evacueze casele, în timp ce pompierii s-au luptat cu flăcările.

Ar putea fi o probă a ceea ce va urma în viitor pentru țările din această regiune. Un proiect recent de raport al ONU a avertizat că încălzirea în regiunea Mării Mediteraneene va fi cu aproximativ 20% mai mare decât media globală.

Atena este deja cea mai fierbinte metropolă din Europa continentală și se așteaptă să sufere foarte mult de căldură extremă și secetă în viitor.

Potrivit oficialilor greci, denumirea și categorisirea valurilor de căldură extremă, ar putea ajuta în acest sens.

„Dacă are un nume, un hashtag, o acoperire media, atunci oamenii sunt atenți”, explică Baughman McLeod, SVP și director al Arsht-Rock Resilience Center.

Acest concept a ajutat deja la construirea unei culturi de pregătire pentru furtuni tropicale și uragane, pe care Grecia speră să le poată reproduce cu valuri de căldură.