Ciocolata este o industrie globală de 60 miliarde de euro pe an, însă care este supusă unor prețuri extrem de volatile ale materiei prime – cacaoa.

Tendința comercianților de a cumpăra boabe de cacao mai ieftine, din regiuni defrișate, unde sunt de asemenea, încălcate drepturile omului, a afectat prețurile și practicile fermierilor legitimi, reducând beneficiile practicilor sustenabile.

În concluziile publicate în revista Supply Chain Management, echipa de cercetare multi-universitară arată că biomarkerii pot crea „meta-coduri de bare”, care sunt ca amprente biochimice, un cod de bare neschimbat extras din ADN-ul plantei, oferind un identificator unic al unei plante care se observă și în boabele de cacao și în produsele ulterioare din ciocolată.

 Biomarkerii boabelor de cacao utilizați la fabricarea ciocolatei ar putea identifica cu precizie ferma, instalația de producție sau cooperativa din care provine un produs din cacao.

Pentru a face acest nou proces o realitate, este necesar un set de date controlate de biomarkeri ai locațiilor înregistrate pentru audit. Studiul explică în continuare că această piesă lipsă – o bază de date cu biomarkeri care identifică originea produselor din cacao, poate fi construită de companii la un cost estimat de 6 euro pe eșantion – în jurul costului unei cutii de bomboane de ciocolată.

Glenn Parry, profesor de transformare digitală la Universitatea din Surrey, a declarat: „Piața ciocolatei a devenit turbulentă și avem dovezi de peste 100 de ani de sclavie în lanțul de aprovizionare. Guvernele și producătorii de ciocolată se confruntă cu o provocare etică și au nevoie drastică pentru a îmbunătăți un comerț plin de distrugere a mediului și mizerie umană.

„Avem o abordare eficientă pentru ca aceștia să progreseze. Demonstrăm că biomarkerii pot oferi vizibilitate în lanțul de aprovizionare de la ferma individuală până la batonul de ciocolată. Această soluție ar putea fi acum la îndemână, iar călătoria ciocolatei din frigiderul dvs. ar putea fi urmărită înapoi la arborii de cacao de unde a început. „