Regiunea cultivatoare de cafea din Brazilia a fost afectată de cel mai grav îngheț din ultimii 25 de ani. Pagubele provocate culturilor au stârnit temerile producției mai mici, ducând prețurile la maxime de aproape șapte ani.

Prețul futures din New York pentru arabica, boabele de calitate superioară, a crescut cu peste 2 dolari pe kilogram, un nivel nemaivăzut din octombrie 2014, după o scădere accentuată a temperaturilor în cele trei regiuni cu cea mai mare creștere din Brazilia – Paraná, São Paulo și Minas Gerais.

Prețurile au crescut acum cu 60%, comparativ cu începutul anului. Creșterea va afecta probabil consumatorii de cafea, deoarece distribuitorii și supermarketurile, inclusiv Tchibo din Germania și UCC din Japonia, au început deja să crească prețurile din cauza raliului exploziv de pe piață.

Comercianții au spus că înghețul a fost mai sever decât se anticipase, multe zone experimentând temperaturi sub 0C, care au ajuns la minus 5C în regiunile cele mai afectate. Gerurile au urmat unui an în care Brazilia, cel mai mare producător și exportator de cafea din lume, a fost lovită de cea mai gravă secetă din ultimul secol, ceea ce înseamnă că arborii erau deja slăbiți de stresul hidric.

„Daunele cauzate de înghețul Braziliei sunt mult mai grave decât ne-am fi putut imagina și au ca rezultat o perspectivă înrăutățită pentru potențialul de recoltă din 2022-23, care, venind după recolta actuală mică, generată de secetă, este foarte îngrijorătoare”, a spus Kona Haque la ED&F Man, un comerciant de mărfuri agricole.

Analiștii retrogradează estimările pentru recolta de anul viitor cu 5-10%, deși pagubele ar putea fi mai grave.

Dacă daunele sunt mari, fermierii vor fi obligați să taie porțiuni mari din copaci, pentru a salva formațiunile sănătoase, ceea ce ar duce la o scădere accentuată a producției. O proporție semnificativă de copaci din zonele cheie de cafea din South Minas și Mogiana ar trebui să fie tăiate agresiv, ceea ce înseamnă că nu vor avea rod anul viitor.

Chiar dacă arborii nu sunt tăiați, înghețurile vor afecta procesul de înflorire pentru cultura anului viitor, creând o incertitudine suplimentară pe piață. Arborii tineri, care trebuie înlocuiți, ar duce la o scădere a productivității în următorii trei-patru ani, a adăugat Mera.

Meteorologii prognozează că un alt îngheț va atinge Brazilia, iar comercianții de cafea sunt pregătiți pentru o mai mare volatilitate a prețurilor. O mică variație a temperaturii face o mare diferență în ceea ce privește nivelul de deteriorare a copacilor, au spus comercianții.

Cumpărătorii de cafea sunt îngrijorați de faptul că mulți fermieri și exportatori își vor renega contractele și nu își vor onora acordurile, speculând prețuri mai mari.