Uniunea Europeană are cel mai mare teritoriu maritim din lume, cu 70.000 km de coastă și 110.000 mări, râuri și lacuri. Milioane de oameni în mod regulat aceste resurse naturale pentru activități sportive sau recreative. Dar de unde știm că apa în care înotăm este curată?

Având atât de mulți oameni care beneficiază de apele Europei, Agenția Europeană de Mediu (AEM) publică un raport anual cu privire la calitatea apelor europene de coastă și interioare.

Potrivit datelor din acest an, aproape 83% din zonele de scăldat din Europa au avut o calitate a apei „excelentă” în 2020. Doar 296 din cele 22.276 de plaje de coastă și locuri de scăldat cu apă dulce testate s-au dovedit a avea apă de calitate slabă.

Calitatea apei pentru scăldat în Europa rămâne ridicată și este o veste bună pentru europeni, care se vor îndrepta spre plaje și locuri de scăldat în această vară”, spune Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, pescuit și oceane.

Cipru a ieșit în top cu toate cele 110 dintre site-urile sale, care au primit cel mai mare rating. În ultimul an în care datele din țară vor fi incluse în clasament, s-a constatat că Marea Britanie are cea mai proastă calitate a apei de scăldat din Europa.

Rezultatele par încurajatoare și vin ca o confirmare a succesului Directivei privind gestionarea calității apei pentru scăldat, promulgată în 1979.

Acest set de standarde de calitate obligatorii, cerințe de monitorizare și obligații de informare a ajutat țările din întregul bloc să gestioneze standardele de apă.

„Calitatea apelor europene pentru scăldat rămâne ridicată după patru decenii de acțiuni menite să prevină și să reducă poluarea. Legislația UE nu numai că a contribuit la creșterea calității generale, ci a contribuit și la identificarea domeniilor în care este nevoie de acțiuni specifice”, spune directorul executiv al SEE, Hans Bruyninckx.