Fermierii care și-au înființat culturi sau au grijă de diverse animale într-o zonă montană își pot vinde mai ușor produsele. Agenția Națională a Zonei Montane a creat o platformă dedicată tocmai celor din respectivele zone.

Platforma www.produsmontan.ro îi va ajuta pe producătorii care beneficiază deja de dreptul de folosire a mențiunii de calitate “produs montan”. De unde această mențiune?

579 DE PRODUSE SE REGĂSESC ÎN REGISTRUL NAȚIONAL AL PRODUSELOR MONTANE

“Mențiunea de calitate <<produs montan>> are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate. Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevăr un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană”, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

165 – ESTE NUMĂRUL ACTUAL DE PRODUCĂTORI CARE POT UTILIZA MENȚIUNEA “PRODUS MONTAN”

Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca produsele să poarte și sufixul “montan”? În primul rând, materiile prime și furajele pentru animalele din fermă trebuie să provină din zonele montane. În plus, prelucrarea, unde este cazul, trebuie făcută tot în aceste regiuni. Apoi, fermierul trebuie să dețină cel puțin un atestat de producător ca persoană fizică.

PRODUSE CARE POT FI CERTIFICATE CA “MONTANE”

  • Produse animale procesate sau neprocesate: lapte, produse lactate, brânzeturi, ouă, carne, produse din carne
  • Produse apicole: miere, polen, propolis solid
  • Produse vegetale procesate sau neprocesate: dulceață, gem, sirop, ceai, zmeură, afine, legume, cartofi, ciuperci.