Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeură asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce țin de tăierea (răritul) plantelor de zmeur, îngrășămintele administrate, dar și alte lucrări de îngrijire necesare de realizat în plantație.

  • În anul întâi, primăvara devreme, drajonii de zmeură apăruți din sol se taie la nivelul solului, pentru a limita numărul lăstarilor şi a favoriza dezvoltarea lor, sau se face o scurtare a tulpinilor până la 10-12 cm (3-4 ochi);
  • În anul doi, primăvara, până la dezmugurire, la fiecare plantă se aleg pentru fructificare 2-3 tulpini bine dezvoltate care se scurtează la 80-120 cm. Celelalte tulpini se suprimă de la bază. După recoltare se înlătură tulpinile care au fructificat, drajonii slabi şi cei de prisos;
  • În anul trei şi următorii ani, primăvara se răresc tulpinile din bandă la distanța de 15-20 cmsau câte 8-12 la o tufă solitară. Tulpinile anuale, rămase pentru fructificare, se scurtează la 120-150 cm, în funcţie de dezvoltarea mugurilor în partea superioară.

 

Tufele îmbătrânite de zmeură reîntineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare. Când drajonii ating înălţimea de 15-20 cm se plivesc cei slabi şi de prisos, lăsându-i pe cei mai dezvoltaţi la interval de 15-20 cm.

După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit şi se plivesc drajonii. Tăierea soiurilor remontante se face toamna (dacă se reușeste) sau primă-vara, înlăturându-se prin tăiere vârfurile tulpinilor care au rodit până toamna târziu.

Pe parcursul perioadei de vegetaţie, pe intervalul dintre rânduri se fac 3-4 afânări la adâncimea de 10-12 cm. De-a lungul rândului se aplică praşile manuale.

Mult mai avantajoasă este mulcirea – pentru a proteja zmeurul şi a păstra umiditatea în sol se aplică diferite metode de mulcire. Mulcirea pe rândul de plante se poate face cu folie de polietilenă sau alte materiale cu înierbarea între rânduri ori se poate folosi doar înierbarea între

Citeşte şi: