Consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de alimentele ecologice. Oamenii vor să includă în dietă și produse lactate sau carne produsă și certificată ECO, iar crescătorii de capre își pun tot mai des întrebarea: ce trebuie să facem ca să producem lapte ecologic?

ECO nu înseamnă capre crescute pe pășune sau hrănite doar cu masă verde, cu toate că aceasta este o cerință pentru certificarea ecologică. Dacă pășunea este poluată, producția nu mai este ecologică. În anul 2010, Departamentul SUA al Agriculturii (USDA) a stabilit că produsele organice trebuie să fie obținute de la animale care pasc pe pășuni timp de cel puțin o treime din an. Anterior acestei date era specificat doar „acces la pășune”.

Cerințele cu privire la pășunat implică de fapt mai multe condiții care se referă la întreținerea caprelor într-o zonă cu aer neviciat, să beneficieze de umbră, adăpost, spațiu de mișcare și de lumina directă a soarelui. Cu alte cuvinte să asigurăm acele condiții de întreținere care să elimine stresul și să asigure bunăstarea animalelor.

În perioada de stabulație, adăpostul trebuie să inducă animalelor percepția că sunt în siguranță, să asigure spațiu de cazare, de mișcare, să aibă o bună ventilație, temperatură optimă și așternutul să fie în permanență uscat și curat. La construcția adăposturilor și a gardurilor în fermă sau la pășune este interzisă folosirea lemnului tratat cu substanțe protectoare toxice care să vină în contact cu solul sau cu animalele.

Se admit și câteva excepții de la regulă, dacă acestea sunt temporare, ca de exemplu cele legate de condiții meteorologice nefavorabile, probleme de sănătate, de siguranță și de risc pentru sol și calitatea apei.