Atât produsele bio, cât și cele tradiționale sau montane trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi încadrate în aceste categorii.

„Consumatorul ar trebui să ceară informații de la vânzător de fiecare dată când cumpără un astfel de produs care, la prima vedere, nu are o etichetă”, a explicat pentru  Sorin Minea, președintele Romalimenta, federația patronatelor din industria alimentară.

„Consumatorul trebuie să întrebe de fiecare dată, să nu se bazeze pe încredere”, spune Sorin Minea, care atrage atenția că un consumator nu se poate se baza doar „pe clopul de pe cap și pe jurămintele vânzătorului că marfa lui e fantastic de bună și că este făcută de mâinile lui”.

Președintele Romalimenta dă și câteva sugestii, de pildă, în cazul produselor tradiționale vândute în piață, care sunt uneori doar „declarativ tradiționale”. Sorin Minea sfătuiește consumatorul să întrebe de unde este producătorul, cât produce, care sunt rețetele pe care le produce, ce materii prime folosește, dacă are certificat sanitar-veterinar: „dacă nu le are, românul e liber să cumpere, dar este pe responsabilitatea lui”.

În ceea ce privește produsele bio, Sorin Minea subliniază că trasabilitatea ar trebui să fie mai mare pentru că procesul de certificare presupune mai multe etape. Însă, când un consumator cumpără un produs de la o persoană care spune că este de la el de acasă, este aceeași problemă de trasabilitate, deoarece produsul bio din magazin, cel care este etichetatca fiind „bio”, trebuie să aibă în spate un certificat. Trasabilitatea este, în acest domeniu, capacitatea de revizualizare a drumului parcurs de un produs pe procese de fabricţie şi pe fluxul tehnologic.

Potrivit unui document al Ministrului Agriculturii, citat de Profit.ro, „piața produselor ecologice în România este încă una modestă, întrucât nivelul de conștientizare al beneficiilor aduse sănătății în urma consumului de produse ecologice este scăzut. Consumatorii români nu cunosc avantajele produselor ecologice pentru sănătate și consideră acest lucru drept costisitor”.