Părți din regiunea mediteraneeană și Europa Centrală vor experimenta în săptămânile următoare temperaturi de vară extrem de ridicate, fenomen ce va genera un risc mare de incendii.

Continentul a experimentat prima canicula din acest sezon la mijlocul lunii iunie, când mercurul a urcat la 35 de grade Celsius în multe locuri. Temperaturile ridicate s-au abătut, de asemenea, asupra locuitorilor din țările balcanice, cum ar fi Bosnia, Kosovo și Serbia.

Odată cu creșterea temperaturilor în emisfera nordică, sporește riscul de incendii.

Deși este dificil de demonstrat că schimbările climatice determină răspândirea directă a incendiilor în pădurile noastre, vremea extremă și seceta le fac, fără îndoială, mai lungi și mai intense.

 

Țările europene cu risc de incendii forestiere

În ultimii ani, impactul incendiilor forestiere asupra oamenilor și naturii a crescut în toată Europa. În ciuda eforturilor de reducere a impactului acestora, peste 400.000 de hectare de spații naturale au ars în UE până în octombrie 2020 – dublu față de media din ultimii 12 ani.

„Oamenii pun deja o presiune enormă asupra pădurilor lumii, iar incendiile sunt o amenințare suplimentară. Cum riscul de incendii exacerbate de creștere a temperaturilor și creșterea secetelor, sunt necesare acțiuni pentru o protecție mai puternică a pădurilor, o mai bună prevenire și răspunsuri mai rapide”, spune Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru acordul verde european.

 

Cipru

Un incendiu uriaș a izbucnit recent în pădurile de la poalele munților Troodos din Cipru. Coloane de fum se vedeau din capitala Nicosia, la 75 de kilometri distanță.

Patru persoane au fost ucise, numeroase case distruse și sate evacuate, în timp ce vânturile puternice au aprins flăcările. Peste 50 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole au fost avariate, potrivit Ministerului Mediului din Cipru.

Grecia

Canicula din Grecia a adus temperaturi locale de peste 40 de grade Celsius. Săptămâna trecută, agenția de protecție civilă a țării a emis o hartă avertizând asupra unor zone în care exista un risc ridicat de incendii. Șase din cele 13 regiuni administrative ale Greciei, inclusiv Marea Egee de Sud, Tesalia și Attica, au avut un „risc foarte mare” de incendiu.

După 10 zile de temperaturi extreme și secetă, au izbucnit o serie de incendii ample pe insula Kefalonia. Pompierii au evacuat mai multe sate după ce flăcările s-au răspândit în sud-estul insulei.

Având în vedere că vânturile puternice și temperaturile ridicate vor continua în zilele următoare, riscul de incendiu rămâne ridicat, potrivit serviciilor de urgență.

Valurile extinse de căldură și seceta au devenit mai frecvente în ultimii ani, crescând riscul de incendii. Regiunea a înregistrat foarte puține ploi din aprilie, iar temperaturile au atins 40 de grade Celsius săptămâna trecută.

Spania

Situația este critică și în sudul provinciei spaniole Malaga, unde pompierii se luptă cu flăcările încă de vineri dimineața, lângă orașul Jubrique. Incendiul s-a extins rapid peste trei sute de hectare de teren, iar vântul puternic a îngreunat misiunea echipajelor si a ars pinii, castanii și arborii de plută. În jur de 13 familii au fost nevoite să evacueze zona.

Italia

De la începutul lunii, focurile au ars în 11 zone din estul Siciliei. La mijlocul lunii iunie, căldura din Lascari a ajuns la aproape 44 de grade Celsius, una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate în Europa până acum în acest an.