Un nou studiu al NASA și NOAA a concluzionat că dezechilibrul energetic al Pământului s-a dublat în perioada de 14 ani din 2005 până în 2019.
Cercetarea, publicată în Geophysical Research Letters, dezvăluie dezechilibrul energetic al Pământului sau diferența dintre căldura pe care planeta o absoarbe de la soare și radiația termică cu infraroșu pe care o trimite înapoi în spațiu.
Un dezechilibru energetic pozitiv înseamnă că sistemul Pământului câștigă energie, provocând încălzirea planetei.
Creșterile emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul, cauzate de activitatea umană, rețin căldura în atmosferă, captând radiațiile care ar ieși altfel în spațiu. Această încălzirea provoacă schimbări, cum ar fi topirea zăpezii și a gheții, creșterea gradului de evaporare a apei și schimbări în structura norilor, care generează la rândul lor o încălzire și mai accentuată.
Dezechilibrul energetic al Pământului este efectul net al tuturor acestor factori.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o mișcare a oscilației decenale din Pacific (DOP) de la o fază rece la o fază caldă a jucat probabil un rol major în intensificarea dezechilibrului energetic. DOP este un model de variabilitate climatică din Pacific.
Amprenta sa include o pană masivă de apă în estul Pacificului, care trece prin faze reci și calde. Această variabilitate internă naturală în sistemul Pământului poate avea efecte de anvergură asupra vremii și climei.
O fază DOP intens caldă care a început în jurul anului 2014 și a continuat până în 2020 a provocat o reducere pe scară largă a acoperirii cu nori peste ocean și o creștere corespunzătoare a absorbției radiației solare.