Cercetările inovatoare din Australia de Sud au indicat faptul că producătorii de grâu ar putea folosi câteva tehnici simple pentru a controla timpul de înflorire și randamentul culturilor lor.

Cercetarea acestor noi pârghii agronomice a fost unul dintre obiectivele parteneriatului strategic dintre GRDC (Grain Research and Development Corporation) și Institutul de Cercetare și Dezvoltare din Australia de Sud (SARDI).

Cercetătorul principal, dr. Kenton Porker, spune că studiul de fezabilitate pe un an a explorat opțiuni alternative pe care cultivatorii le-ar putea folosi pentru a gestiona dezvoltarea culturilor lor – în special timpul de înflorire – pentru a maximiza randamentele.

Timpul de înflorire este critic pentru randamentul culturilor, iar perioada optimă de înflorire pentru orice locație se întinde de obicei pe o perioadă relativ îngustă.

„Știm că data înfloririi este foarte importantă atunci când vine vorba de maximizarea randamentului și minimizarea compromisurilor asociate cu înghețul, seceta și stresul termic. Până în prezent, cel mai bun mod de a gestiona acest lucru a fost prin alegerea soiurilor și a timpului de însămânțare ”, spune dr. Porker.

„Cu toate acestea, aceste decizii trebuie luate toate în momentul însămânțării, cu capacitatea de a stabili un soi potrivit la momentul potrivit, în funcție de umiditatea patului de semințe și, de obicei, de momentul deschiderii ploilor ca eveniment germinativ.

„Ne-am propus să explorăm opțiuni care oferă cultivatorilor mai multă flexibilitate pentru a gestiona aceste variații sezoniere cu instrumente de gestionare, în plus față de data de semănare si  și genetica soiului,” a explicat dr. Porker.

 Timp de înflorire

Studiul a analizat o serie de opțiuni noi pentru a accelera dezvoltarea culturilor care au apărut prea târziu și a întârzia înflorirea grâului care se dezvolta prea repede.

 Cercetările au arătat că aplicarea unor hormoni ar putea schimba înflorirea cu două până la trei zile în ambele direcții. Cu toate acestea, răspunsurile au fost variabile și este puțin probabil ca frecvența necesară de aplicare să ofere soluții practice fără investigații suplimentare.

Multe dintre opțiunile potențiale, cum ar fi inhibarea hormonilor, au cauzat, de asemenea, o creștere redusă și acumularea de biomasă, care au avut compromisuri negative în ceea ce privește randamentul culturilor.

Pe de altă parte, defolierea plantelor pentru îndepărtarea meristemului apical principal s-a dovedit a întârzia înflorirea cu până la 15 zile și a crescut semnificativ randamentul în comparație cu alte culturi semănate timpuriu. Acest lucru sugerează că există o oportunitate de a maximiza randamentele prin ajustarea timpului de înflorire în fereastra optimă.

Rezultatele indică faptul că această abordare ar putea fi de fapt foarte eficientă la modificarea momentului de înflorire și la închiderea decalajelor de randament în diferite constrângeri sezoniere și niveluri de azot, spune dr. Porker.

„Are potențialul de a oferi cultivatorilor o nouă cale robustă pentru maximizarea randamentului de-a lungul anotimpurilor, indiferent de soi.”

O investigație recentă a GRDC care a studiat gestionarea grâului însămânțat timpuriu, condusă de dr. James Hunt de la Universitatea La Trobe, a demonstrat că, atunci când se înființează noi soiuri de iarnă, la începutul până la jumătatea lunii aprilie, acestea pot produce randamente similare soiurilor de primăvară cu dezvoltare rapidă, semănat în prima săptămână a lunii mai.

„Grâul de iarnă cu dezvoltare mai lentă trebuie să fie plantat într-un pat de semințe umed sau înainte de o prognoză fiabilă de ploaie înainte de 25 aprilie, în timp ce grâul de primăvară cu dezvoltare rapidă nu ar trebui să germineze înainte de 1 mai”, spune profesorul.

În absența umidității patului de semințe, alternativa este să începeți să semănăm într-un pat de semințe uscat și sperăm că ploaia și germinarea vor fi întârziate până la începutul lunii mai.

Ca parte a proiectului, echipa de cercetare a realizat un amplu proiect de screening pentru a determina efectul diferiților regulatori de creștere și a hormonilor disponibili în comerț pe epocile de înflorire pentru grâu și orz.

Oamenii de șțiință au identificat o serie de hormoni cheie cu potențial bun prin această cercetare și acum fac studii mai detaliate de reglementare a creșterii pentru a determina ratele de aplicare și calendarele.

Dr. Porker spune că succesul noilor tehnici identificate în acest proiect este o potențială schimbare de paradigmă care va reduce decalajul de randament asociat cu lipsa oportunităților de plantare anterioare din cauza constrângerilor sezoniere.