Cum unele voci care prezic că Pământul ar putea deveni nelocuibil în viitor, planetele aflate în proximitatea Terrei ar putea fi răspunsul la un astfel de scenariu.

Majoritatea planetelor nu pot susține viața, mai ales pentru că sunt mult prea fierbinți. Venus, de exemplu, atinge temperaturi de 471 ℃ – chiar și metalele se topesc la această temperatură. Dar Marte este o altă poveste. Se crede că solul este bogat în fier, ceea ce înseamnă că legumele cu frunze verzi ar putea prospera.

Ce plante sunt în prezent pe cale de dispariție?

Aproape 40% din plante ar putea dispărea, potrivit raportului State of the World’s Plants and Fungi al Kew Royal Botanic Gardens din Marea Britanie. Odată cu schimbarea climei atât de rapid, pur și simplu nu sunt capabile să se adapteze suficient de repede.

Coralii sunt una dintre puținele plante care au primit multă atenție în ultimii ani. Recifele de corali și ecosistemele lor mor pe măsură ce aceste plante delicate, cum ar fi coralul Staghorn, nu se pot recupera suficient de repede după daunele provocate de creșterea temperaturii mării. În Caraibe, 98% din coralii staghorn au dispărut din anii 1980.

Schimbările climatice și extinderea zonelor urbane reprezintă o mare amenințare pentru un număr foarte mare de plante.

Ce plante ar putea gazdui planeta Marte?

Se numește planeta roșie, dar acum miliarde de ani, suprafața lui Marte era acoperită de apă și, eventual, chiar de viață. Astăzi, în ciuda deșertului rece, fără multe semne de apă, oamenii de știință cred că planeta este una dintre cele mai locuibile.

Oamenii de știință studiază deja ce plante și legume ar putea crește pe un sol marțian. Deoarece solul de pe Marte are dublul cantității de fier fața de solul de pe planeta Pământ, legumele crucifere ar prospera cu ușurință în acel mediu.

Salata verde, ceapa, varza, mazărea și usturoiul sunt plante cu întreținere redusă, care ar putea crește pe solul marțian.

Cu solul bogat în fier al lui Marte, spanacul ar putea crește excepțional de bine. Cartofii nu ar prospera în condițiile de pe Marte, în ciuda a ceea ce arată filmul „The Martian”, însă, cartofii dulci s-au dezvoltat bine în cadrul experimentelor.