Spania este „grădina de legume a Europei”, iar sectorul rămâne competitiv datorită unei combinații de calitate, inovație și satisfacerea cerințelor consumatorilor, a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, citat de Euractiv.

Cu peste 30 de milioane de tone produse anual și o cifră de afaceri anuală de 18 miliarde EUR, Spania este principalul producător de fructe și legume din UE.

Subliniind importanța sistemului agricol spaniol în UE, Planas a declarat că succesul modelului spaniol se bazează pe „calitate, inovație și capacitate de vânzare pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor pieței, ale consumatorilor”.

Acest lucru ajută sectorul să rămână competitiv, deși continuă să lupte pentru a concura în anumite domenii, cum ar fi costurile salariale, a mai declarat oficialul.

Valoare adăugată în UE

Conform datelor dintr-un sondaj Eurostat recent, fructele și legumele reprezintă activitatea economică cu cea mai mare valoare din sectorul agroalimentar al UE.

În Spania, producția este răspândită în întreaga țară, deși este deosebit de importantă în Andaluzia, Extremadura, Catalonia, Murcia, Valencia și Aragon.

Producția se concentrează în principal pe citrice, fructe roșii, pepeni și pepeni verzi, roșii și legume, care sunt apoi exportate în alte țări UE și terțe.

Impactul economic pentru țară este clar: în 2020, sectorul și-a mărit valoarea cu 12%, oferind o creștere semnificativă a veniturilor agricole din Spania.

Aceast nivel de producție necesită multă forță de muncă, fapt care generează aproximativ 280.000 de locuri de muncă pe an în zonele rurale, ceea ce reprezintă peste 50% din toate locurile de muncă din sectorul agricol din țară.

Producătorii spanioli de fructe și legume cer acum sprijinul politicilor UE pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, a depăși crizele pieței și a stimula organizarea structurală a sectorului.

Pe lângă noua reformă a politicii agricole comune (PAC), sectorul se confruntă cu dificultăți care decurg din Brexit, precum și din acorduri comerciale precum Mercosur.

Producătorii își concentrează acum toate eforturile pentru a rămâne competitivi, pentru a-și menține cota de piață și a stimula digitalizarea și inovația.

Ca parte a acestui fapt, aceștia au îndemnat consumatorii să țină cont de faptul că sectorul nu este doar esențial pentru economia spaniolă, ci este, de asemenea, un element cheie al unei diete mediteraneene sănătoase.