Știm cu toții că trebuie să ne ferim de ciupercile otrăvitoare. Însă, ceea ce mulți ar putea să nu-și dea seama este că o serie de produse de bază ale supermarketurilor, consumate în mod obișnuit acasă, sunt, de asemenea, alimente potențial periculoase.

Iată o listă cu cinci astfel de alimente, pe care le-ati putea consuma „greșit”:

  • Cartoful

Dacă nu sunt depozitați corespunzător, cartofii încep să dezvolte o nuanță verde și chiar pot începe să încolțească. În timp ce verdele în sine este doar clorofilă complet inofensivă, odată cu încolțirea, cartoful produce o serie de compuși semnificativ mai toxici cunoscuți sub numele de glicoalcaloizi – al căror consum poate duce la o serie întreagă de complicații gastrointestinale și neurologice.

Din păcate, metodele convenționale de gătit nu elimină suficient nivelurile de glicoalcaloizi pentru a face consumul sigur; nu sunt solubile în apă și au niveluri semnificative de degradare la temperaturi mai mari de 170 ° C.

  • Rubarba

Pentru multe fructe și legume obișnuite, frunzele nu sunt numai inofensive, ci adesea foarte hrănitoare. Cu toate acestea, pentru anumite plante, consumul acestor elemente poate fi dăunător.

Rubarba, o legumă care este tratată mai des ca și cum ar fi un fruct, se încadrează în categoria plantelor alimente cu ”o parte întunecată”. Frunzele rubarbei conțin concentrații mari dintr-un compus organic numit acid oxalic. Deși se crede că compusul este produs de mai multe plante ca mijloc de protecție împotriva agenților patogeni, este toxic nu numai pentru insecte, ci și pentru oameni.

Acidul oxalic are capacitatea de a se lega de calciu, formând un complex insolubil care poate bloca tractul urinar și poate forma pietre la rinichi, reducând în același timp disponibilitatea calciului în restul corpului, împiedicând o serie de procese esențiale, inclusiv transmiterea neuronală, coagularea sângelui și formarea oaselor.

Deși studiile indică faptul că ar fi nevoie de aproximativ 22 g de acid oxalic – între 1,5 și 5 kg de frunze – pentru a ucide un om, simptomele pot fi observate după ingestia a doar 10 g de frunze proaspete.

  • Fasolea

Datorită prezenței a două proteine glucidice cunoscute sub denumirea de PHA, consumul de fasole crudă sau slab gătită poate duce la deteriorarea stării de sănătate sau chiar la deces. PHA-urile nu numai că sunt extrem de toxice, dar sunt, de asemenea, rezistente la acțiunea enzimelor digestive și a bacteriilor intestinale, ceea ce înseamnă că, atunci când sunt consumate, pot trece prin tractul digestiv al consumatorului funcțional intacte.

Odată ajunși în intestin se leagă de membranele celulare intestinale și inițiază o cascadă de evenimente care modifică drastic funcția tractului digestiv. Dincolo de sistemul intestinal, acești compuși pot afecta, de asemenea, o gamă largă de organe, inclusiv pancreasul și ficatul. Vestea bună este că PHA este relativ sensibil la temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că doar 10 minute de fierbere ar trebui să facă boabele dvs. nu numai inofensive, ci foarte nutritive.

  • Sâmburi de cireșe/caise/piersici

Nu este recomandat să consumăm sâmburii unor fructe precum caisele, piersicile și cireșele, din cauza prezenței unei substanțe numită amigdalină.

Odată ajunsă în corpul uman, amigdalina poate fi transformată în cianură, care are capacitatea de a acționa asupra fiecărei celule din corp, lipsindu-o de oxigen. Cianura este infamă dintr-un motiv; sunt necesare doar concentrații foarte scăzute pentru a iniția simptome severe, inclusiv pierderea cunoștinței, convulsii și deces.

În timp ce un sâmbure de caisă doar dacă ar fi zdrobit înainte de consum ar putea elibera niveluri semnificative de toxină, sâmburii de cireș, fiind mai mici, sunt mai ușor de descompus în intestin, ceea ce înseamnă că înghițirea fie și a unei cantități mici poate duce la unele simptome surprinzător de neplăcute. 

  • Nuci de Brazilia sau alte alimente bogate în seleniu

Seleniul nu poate fi produs de organism și, prin urmare, trebuie obținut fie prin dietă, fie prin suplimente. Deși este prezent într-o serie de alimente diferite, inclusiv tonul și carnea de vită, ouăle și chiar anumite tipuri de pâine, cea mai mare concentrație de seleniu se găsește în nuca de Brazilia. Pentru a ajunge la aportul zilnic recomandat de 55mcg, ar trebui să consumați puțin sub 3g, ceea ce echivalează cu mai puțin de o nucă de Brazilia de dimensiuni medii.

Cu toate acestea, deși deficiența de seleniu a fost responsabilă de o serie de afecțiuni severe, inclusiv boli cardiovasculare, declin cognitiv și infertilitate, efectele dăunătoare ale consumului excesiv sunt la fel de răspândite și periculoase.

În timp ce în doze mici acționează ca un antioxidant, în concentrații ușor mai mari poate acționa ca un pro-oxidant. Semnele timpurii ale unui exces de seleniu includ diaree, respirație urât mirositoare, unghii fragile și iritabilitate, aportul extrem de mare poate provoca dificultăți de respirație, insuficiență renală și atacuri de cord. De accea, este recomandat să nu consumați mai mult de 2-3 nuci de Brazilia pe zi.