Deșeurile alimentare sunt o problemă globală, caracteristică tuturor regiunilor lumii. Se estimează că aproximativ jumătate din fructele și legumele produse anual se irosesc.

Numai în China, 35 de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, jumătate din acestea apar în comerțul cu amănuntul și în alte locuri destinate consumatorilor, cum ar fi restaurantele.

Tocmai pentru a reduce aceste deșeuri alimentare, Parlamentul Republicii a adoptat de curând o nouă lege care amendează restaurantele care facilitează sau promovează risipa alimentară.

Ca parte a programului „Operațiunea Farfuria Goală”, care a fost anunțat anul trecut, operatorii de servicii alimentare pot fi sancționați în cazul în care îi determină sau îi induc în eroare pe consumatori să „comande mesele excesive și să producă deșeuri evidente”.

Se pot emite amenzi de peste 1.000 de lire sterline, iar restaurantelor li se va permite, de asemenea, să taxeze clienții pentru cantități excesive de resturi. Deși ne îndoim că legile de acest fel vor deveni un loc obișnuit, sperăm că acest lucru va crește gradul de conștientizare a cantităților vaste de alimente care vor fi risipite în prezent în China și va încuraja serviciile alimentare și mesele să facă ceva în acest sens.