Copiii cu diete vegane ar putea să aibă o creștere scăzută și să nu aibă nutrienții necesari oaselor sănătoase.

Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de University College London (UCL), care a constatat că, deși copiii vegani pot avea o inimă mai sănătoasă și mai puțină grăsime corporală, sunt în schimb mai scunzi decât colegii lor care mănâncă carne.

Oamenii de știință au efectuat studiul pe 187 de copii polonezi sănătoși și au ajuns la concluzia că dietele vegane și vegetariene ar putea juca un „rol cauzal” în rezultatele sănătății lor.

Potrivit studiului, copiii cu diete vegane erau cu trei centimetri mai scunzi, aveau un conținut de minerale osoase cu 4-6% mai mic și erau de trei ori mai predispuși să fie deficienți în vitamina B-12 decât omnivorii.

Profesorul Jonathan Wells, care a condus studiul, a declarat: „Știm că oamenii sunt tot mai atrași de dietele pe bază de plante din mai multe motive, inclusiv promovarea bunăstării animalelor și reducerea impactului nostru asupra climei.

Știm, de asemenea, că până acum cercetările privind impactul acestor diete asupra sănătății asupra copiilor s-au limitat în mare măsură la evaluările înălțimii și greutății și au fost efectuate numai la copiii vegetarieni. Studiul nostru oferă o perspectivă substanțială asupra rezultatelor asupra sănătății la copiii care urmează diete vegetariene și vegane.”

Dr. Małgorzata Desmond, care a lucrat, de asemenea, la acest studiu, a adăugat: „Am fost inițial surprinși de profilul sănătății cardiovasculare slabe a copiilor vegetarieni, dar datele lor dietetice au arătat că mănâncă un tip relativ procesat de dietă vegetală, cu un conținut redus de fibre și zaharuri, în comparație cu veganii.

Așadar, aflăm că doar consumul de diete vegetale nu este o garanție pentru sănătate, trebuie totuși să selectăm alimente sănătoase.