Este „fără echivoc” faptul că activitatea umană a provocat încălzirea globală, spune cel mai amplu raport asupra schimbărilor climatice realizat vreodată.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a publicat ultimul său studiu, concluzionând că daunele oamenilor asupra planetei sunt o „declarație de fapt”.

Autorii raportului spun, de asemenea, că temperatura Pământului va atinge aproape cu siguranță pragul critic de 1,5 ° C cel târziu în următorii 20 de ani. Se spune că obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la 1,5 ° C este „dincolo de atingere”.

„Raportul Grupului de lucru 1 IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate”, spune António Guterres, secretarul general al ONU.

„Dacă combinăm forțele acum, putem evita catastrofa climatică. Dar, după cum arată clar raportul de astăzi, nu există timp pentru întârziere și nu există loc pentru scuze. Mă bazez pe liderii guvernamentali și pe toate părțile interesate pentru a asigura COP26 să fie un succes”.

Care sunt punctele cheie din raportul IPCC?

  • Aceasta este cea mai actualizată evaluare a crizei climatice, peste 300 de autori folosind 14.000 de lucrări științifice pentru a produce raportul.
  • Iată câteva dintre principalele constatări:
  • Ultimii cinci ani au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din 1850.
  • Nivelul mării a crescut de aproape trei ori mai mult în ultimii ani, comparativ cu 1901-1971.
  • Evenimentele de căldură extremă, cum ar fi valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense din anii 1950.
  • Evenimentele extrem de reci au devenit mai puțin frecvente din anii 1950.
  • Nivelul mării ar putea crește cu doi metri până în 2100.
  • Temperatura globală a suprafeței a fost cu 1,09 ° C mai mare între 2011-2020 decât din 1850-1900.
  • Ultimii 10 ani sunt cel mai probabil perioada cea mai fierbinte din ultimii 125.000 de ani.
  • Dioxidul de carbon atmosferic este cel mai mare din ultimele două milioane de ani.
  • Metanul și oxidul de azot sunt la cele mai înalte niveluri din ultimii 800.000 de ani.

 

În prezent, planeta stă la o creștere de 1,1 ° C a temperaturii globale în comparație cu era pre-industrială. Deja, acest lucru a început să aibă efecte catastrofale în ceea ce privește evenimentele meteorologice extreme.

Menținerea sub 1,5 ° C a fost întotdeauna obiectivul până în 2050, dar autorii raportului IPCC cred că vom atinge acest lucru mult mai devreme, plasând cea mai bună estimare la 2034.

 

Pentru a ne oferi o șansă de 50-50 de a menține creșterea temperaturii sub 1,5 ° C, ar trebui să emitem doar 500 de miliarde de tone de CO2 până în 2050. În prezent, oamenii emit 40 de miliarde de tone de CO2 în fiecare an.

„Suntem în pericol de a intra în istorie ca specia care au ales să-și monitorizeze propria dispariție decât să ia măsuri urgente pentru a o preveni”, spune Caroline Lucas, deputată pentru Partidul Verde al Regatului Unit.

„IPCC produce rapoarte climatice de peste 30 de ani – fiecare alarmă sună mai puternic. Este timpul să acționăm acum.”

Cu toate acestea, raportul nu este lipsit de speranță. Oamenii de știință spun că, dacă mai putem reduce emisiile globale la jumătate până în 2030 și să atingem zero net până în 2050 – există șansa să putem opri și chiar să inversăm creșterea temperaturilor.

În timp ce orice creștere a nivelului mării asociată încălzirii globale ar fi ireversibilă, evenimentele meteorologice extreme ar deveni probabil mai puțin intense sau mai frecvente dacă am fi capabili să abordăm creșterile de temperatură.