La nivel mondial, utilizarea produselor convenționale care protejează culturile împotriva presiunii buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor este în scădere. În locul acestor tehnologii, apar produsele de protecție ”verzi”. În plus, multe produse convenționale sunt eliminate treptat în UE și în alte părți ale lumii.

Prin urmare, atât producătorii, cât și instituțiile de cercetare lucrează din greu la dezvoltarea unor produse ecologice. În paralel cu dezvoltarea erbicidelor „verzi”, companiile depun efort și în identificarea unor soluții care să ofere un control natural al bolilor și al dăunătorilor.

Dincolo de lipsa de toxicitate, există multe alte avantaje în utilizarea produselor naturale în comparație cu cele convenționale. După cum explică RC Jagessar de la Universitatea din Guyana într-o lucrare de jurnal din 2020, acestea pot include costuri mult mai mici, protecție semnificativ mai lungă (chiar și pe întreaga perioadă de creștere), specificitate ridicată și chiar sechestrarea nutrienților anorganici, cum ar fi fosforul.

 

Care sunt cele mai promițătoare produse naturale de protecție

Feromonii

Feromonii sunt emiși în mod natural de insecte în scopuri precum atragerea perechilor. Ca produs natural de protecție a culturilor, acestea pot fi folosite pentru a atrage dăunători, cum ar fi molii, într-o capcană din care nu pot scăpa sau într-un dispozitiv în care vor ingera o substanță chimică naturală care îi ucide. „Feromonii sunt un instrument optim atât pentru gestionarea dăunătorilor, cât și pentru programele de gestionare a rezistenței”, explică Odessa Hines, manager de afaceri externe la BASF Agricultural Solutions din America de Nord.

 

Extractele din plante

Piretrul este un exemplu binecunoscut de extract de plante cu proprietăți insecticide. Fabricat din flori de crizantemă măcinate fin, provoacă paralizie rapidă și ar putea fi cel mai vechi insecticid al umanității.

Multe alte extracte de plante au fost folosite de mult timp pentru combaterea dăunătorilor, inclusiv neem, ulei de chimion, fenicul de semințe, quassia și ryania. În plus, Jagessar notează că extractele de ceapă, usturoi, eucalipt și tutun sunt cunoscute pentru a controla multe ciuperci și insecte patogene. Anumite uleiuri esențiale de plante au demonstrat, de asemenea, eficacitatea.

 

Biostimulatorii

Biostimulatorii îmbunătățesc înflorirea, creșterea plantelor, setul de fructe, productivitatea culturilor, toleranța la stres și eficiența utilizării nutrienților. Conform unei lucrări din 2020 în Frontiers in Plant Science, definiția biostimulatorilor a fost „dezbătută riguros în ultimul deceniu”, iar în temeiul Regulamentului UE 2019/1009, produsele UE din acestă categorie pot include acum o gamă variată de substanțe, inclusiv humice și fulvice, acizi, extracte de alge marine, siliciu, ciuperci micorizice arbusculare și anumite bacterii fixatoare de azot.

 

Organismele biologice

Deși organismele vii, cum ar fi microbii, sunt incluse în definiția biostimulatorilor, ele sunt în general grupate separat ca „biologice”. Dintre toate tipurile de produse naturale de protecție a culturilor, cele biologice au găsit o acceptare mai largă datorită tuturor investițiilor în cercetare și dezvoltare din ultimul deceniu, explică Kaustubh Borah, manager de dezvoltare comercială și de afaceri la FMC Plant Health America de Nord.

Înțelegerea modului în care produsele biologice completează produsele sintetice este adesea esențială în acceptarea produselor pentru cultivatorii non-ecologici

„Produsele biologice oferă cultivatorilor un instrument durabil pentru a răspunde nevoii lor în creștere de a controla presiunea dăunătorilor și a bolilor. Oferă diferite moduri de acțiune în comparație cu produsele sintetice și pot fi utilizate pentru a lărgi spectrul controlului dăunătorilor și bolilor dincolo de cele ale produselor sintetice”, explică Borah.

Biopesticidele au fost în principal bazate pe Bt (Bt este bacteria B. thuringiensis), dar Borah notează că au evoluat pentru a include diverse molecule, cum ar fi peptide, feromoni și enzime, pentru controlul ciupercilor și nematodelor dăunătoare.

Produsele biologice sunt utilizate în principal pe culturile de specialitate pe piața fructelor și legumelor, în special pe cele cultivate sub acoperire sau în sere și doar un procent mic este utilizat în culturile de câmp.