Cu toate că nu sunt considerate cele mai atractive animale,  râmele joacă un rol vital în sănătatea solurilor.

Rețeaua complicată de tuneluri create de râme sub pământ este extrem de importantă.

De fapt, Charles Darwin a spus: „S-ar putea pune la îndoială dacă există multe alte animale care au jucat un rol atât de important în istoria lumii, la fel ca și acestea creaturi slab organizate. ”

Deci, ce rol joacă râmele de pământ?

  1. Reciclează substanțele nutritive

Viermii sunt mici creaturi flămânde și au capacitatea de ingera propria greutate corporală în mâncare în fiecare zi!

Printre altele, dieta lor constă din plante moarte, frunze căzute, ciuperci, bacterii și chiar animale moarte. Când digeră, viermii descompun și reciclează această materie organică în sol, care ajută la fertilizarea naturală a pământului și abundența de substanțe nutritive vitale.

Activitatea râmelor se traduce prin mușuroaie pe care le aruncă la suprafață.  Aceste materii rezultate din digestia rezidurilor organice  pot conține de 5 ori mai mult azot, de 7 ori mai mult fosfor și de 1000 de ori mai multe bacterii benefice decât solul originar.

 

  1. Îmbunătățesc structura solului

Viermii amestecă și oxigenează solul pe măsură ce străpung canalele. Îi îmbunătățesc structura, lăsând spațiu pentru ca apa să fie drenată departe de suprafață și stocată în sol.

Cercetările au arătat că solurile fără râme pot fi cu 90% mai puțin eficiente la absorbția apei. Aceasta înseamnă că scurgerea apei crește, ceea ce poate duce la eroziune și, în unele cazuri, la inundații.

Pentru a supraviețui, viermii au nevoie de soluri umede care conțin suficientă materie organică pentru a se putea hrăni.

Numărul mușuroaielor este un bun indicator al porozității și a dinamicii biologice a solului. Un sol sănătos as trebui să numere cel puțin 10 mușuroaie la 1 m2 de sol.

 

  1. Repară solul deteriorat

Pe lângă menținerea sănătății solului, viermii pot ajuta la curățarea terenurilor contaminate prin îmbunătățirea „bioremediării” – procesul prin care microorganismele consumă și descompun poluanții din mediu transformându-i în molecule non-toxice.

 

  1. Furnizează o sursă de hrană pentru alte specii importante

Pe cât de importanţi sunt pentru distribuirea substanțelor nutritive și a organismelor și descompunerea materiei, viermii sunt, de asemenea, foarte importanți în lanțul alimentar. Ei oferă o sursă crucială de hrană bogată în proteine pentru alte specii importante, cum ar fi păsări, arici și broaște.

Aliații noștri subterani sunt destul de uimitori. Protejarea acestor animale este crucială pentru a menține sănătatea și echilibrul nutrienților din sol.