Biochar – produsul din cărbune folosit pentru îmbogățirea solului agricol și captarea carbonului – poate avea un avantaj comercial ascuns pentru fermieri: ar putea bloca umezeala în sol și economisi sute de mii de litri de irigații costisitoare.

Materialul grosier, negru, realizat prin arderea lemnului, a ierbii și a altor materiale organice în condiții de oxigen scăzut, ajută la sechestrarea carbonului din sol. Beneficiul major al Biochar în această privință este că nu se descompune ușor, ceea ce înseamnă că poate deveni un bazin de carbon fiabil pe termen lung.

Aplicarea sa pe solurile de terenuri agricole este recunoscută ca o modalitate de a transforma agricultura într-o forță de atenuare a climei, ajutând-o să remedieze unele dintre imensele daune emise de până acum.

Biochar reduce, de asemenea, nevoia de îngrășământ prin îmbogățirea solului și conferă solurilor capacitatea de a absorbi excesul de apă, ceea ce poate reduce riscul de scurgeri care elimină solul vital de pe teren.

Dar, deși experții sunt conștienți de aceste beneficii de mediu de ceva timp, cercetătorii din noul studiu BCG Bioenergy spun că nu s-a acordat o atenție deosebită asupra modului în care aceste avantaje s-ar putea traduce în beneficii pentru fermieri – mai ales având în vedere că aceștia sunt cei care trebuie să fie motivați să răspândească biochar pe pământul lor. Aici intervin cercetările lor.

Aceștia au examinat mai multe studii care au explorat modul în care biocharul crește capacitatea de reținere a apei în sol. Această meta-analiză a arătat că adăugarea de biochar la solurile nisipoase, în special, are beneficii notabile. Au arătat, de asemenea, că particulele mai mari de biochar au făcut solul mai absorbant și mai poros, ceea ce se traduce printr-o disponibilitate mai mare pentru stocarea apei.

Atunci când cercetătorii au urmat această analiză cu un test de teren au putut arăta că, la aplicații mari în sol, biocharul poate reduce nevoia de irigații cu o cantitate izbitor de mare: aproape 40% .

Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii au identificat regiuni din Statele Unite în care solurile ferme nisipoase infuzate cu acest produs ar duce la economii mari de apă. Acestea sunt răspândite în principal în partea de nord, nord-est, sud-est și vest a Statelor Unite – locuri în care, în multe cazuri, există o amenințare crescută de secetă.

Cercetătorii concluzionează că investiția în aplicarea biochar-ului pe sol le-ar permite fermierilor să reducă irigarea. „Există o mulțime de cercetări privind biochar-urile care se concentrează în principal pe beneficiile sale de carbon, dar destul de puține despre modul în care ar putea ajuta părțile interesate la un nivel mai comercial”, se explică în raport.

Biochar poate avea și alte beneficii pentru fermieri. Solurile uscate în mod constant pot provoca stres la plante care compromite rezistența lor la boli, precum și productivitatea lor.

Deci, creșterea rezervelor de apă din sol prin biochar poate fi bună pentru rezultatele fermierilor în alte moduri: ar putea contribui la crearea condițiilor pentru culturi mai sănătoase, care necesită mai puține pesticide costisitoare și care produc randamente mai mari și generează mai mult profit.

Pe viitor, fermierii vor trebui să utilizeze orice resurse durabile pot pentru a reduce consumul de apă. Biochar – care aduce deja multe alte beneficii de mediu – este un candidat viabil pe care îl pot adăuga setul de măsuri sustenabile.