Creșterea rapidă în popularitate a alternativelor pe bază de proteină din plante însemna că Europa va atinge „vârful consumului de carne” până în 2035, potrivit unui nou raport.

Publicat de Boston Consulting Group (BCG) și Blue Horizon Corporation, studiul Food for Thought sugerează că consumul de carne va scădea până în 2035 în Europa, deoarece alternativele de proteine ajung la egalitate în ceea ce privește prețul și calitatea.

În 2020, consumatorii din întreaga lume au consumat 574 de milioane de tone metrice de carne, fructe de mare, lactate și ouă, ceea ce echivalează cu aproape 75 de kilograme de persoană.

În comparație, aproximativ 13 milioane de tone metrice de alternative proteice au fost consumate la nivel global anul trecut, doar 2% din piață.

Raportul prevede că proteinele pe bază de plante vor capta 11% din piața cărnii, fructelor de mare și a produselor lactate până în 2035, ajungând la 97 de milioane de tone metrice.

Odată cu creșterea numărului de consumatori vegani în întreaga lume, alternativele pe bază de plante au devenit esențiale în dieta multor consumatori.

Cercetările efectuate în 2020 de lanțul de supermarketuri Veganz din Germania au constatat că numărul veganilor din Germania s-a dublat în patru ani de la 1,3 milioane la 2,6 milioane, sau 3,2% din populație.

Pe lângă Germania, studiul a verificat și obiceiurile consumatorilor din șase țări europene, inclusiv Austria, Portugalia și Franța. În medie, în jur de o treime din cei chestionați s-au poziționat ca „flexitarieni” care au luat decizia de a mânca mai puțină carne.

 

Impacul asupra mediului

Beneficiile trecerii la proteine vegetale includ emisii mai reduse de carbon, mai puține probleme legate de condițiile în care sunt crescute animalele și reducerea impactului asupra mediului generat de creșterea intensivă a animalelor.

Potrivit raportului BCG, scăderea consumului de carne va elimina atât de multe emisii de dioxid de carbon din atmosferă pe cât Japonia emite într-un an și va economisi suficientă apă pentru a aproviziona orașul timp de 40 de ani.