La nivel mondial, 84% din ferme au o dimensiune mai mică de 2 hectare. Mulți factori politici și oameni de știință susțin că aceste exploatații mici depășesc operațiunile industriale mari – care furnizează cea mai mare parte a alimentelor din lume – pe o serie de măsuri de mediu și socioeconomice.
Vincent Ricciardi și colegii săi de la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, au analizat 118 studii efectuate de-a lungul a 50 de ani în 51 de țări pentru a evalua modul în care mărimea fermei afectează rezultatele, altele decât producția de alimente.
Echipa a descoperit că fermele mici au randamente mai mari decât cele mari, cel mai probabil datorită disponibilității crescute a forței de muncă în familie. Fermele mai mici tind, de asemenea, să aibă mai multă diversitate a culturilor, precum și o biodiversitate mai mare pe suprafața exploatată.
Rezultatele sugerează că practicile de management asociate cu dimensiunea fermei sunt un factor important care influențează biodiversitatea.
Numărul de specii de plante și polenizatori, inclusiv albine și fluturi cresc odată cu scăderea dimensiunii medii a exploatației. De exemplu, biodiversitatea este cu aproximativ 50% mai mare atunci când dimensiunea medie a câmpului scade la două hectare de la opt hectare.
Factorii care ar putea explica aceste diferențe sunt utilizarea unor cantități mai mici de pesticide, aplicarea rotației culturilor și intensitatea pășunatului, care este mai frecventă la fermele mici.
La scară globală, agricultura industrială amenință biodiversitatea, contribuind major la schimbările climatice. Emisiile generate de agricultură, în principal de îngrășăminte chimice și de animale, reprezintă mai mult de 20% din toate emisiile anuale de gaze cu efect de seră. Schimbările climatice sunt una dintre cele mai grave amenințări la adresa biodiversității și afectează chiar și zonele îndepărtate abia atinse de oameni .
Temperaturile în creștere au deja un impact demonstrat asupra modului în care păsările migratoare și alte animale se reproduc, iar ciclurile meteorologice extreme pot schimba complet structura comunităților de plante și soluri. În general, presiunile unui climat de încălzire favorizează specii invazive. Oamenii de știință care observă aceste schimbări spun că pierderea biodiversității legată de schimbările climatice ar putea fi una dintre cele mai mari extincții în masă din istoria Pământului.
Autorii studiului de la Universitatea din Vancouver sugerează că sprijinirea fermelor mici sporește producția de alimente, oferind în același timp beneficii umanitare și ecologice importante.