Pădurile absorb mai mult dioxid de carbon decât emit, motiv pentru care sunt numite chiuvete de carbon. Din nefericire, un nou studiu a descoperit că bradul Douglas, cel mai comun arbore din America de Nord, absoarbe mai puțin CO2 pe măsură ce încalzirea globala devine mai accentuată. Prin urmare, contribuția arborilor la diminuarea schimbărilor climatice va încetini pe măsură ce criza va escalada.

„Mai multă încălzire ar putea însemna pentru copaci mai mult stres, mai mulți arbori uscați și o capacitate mai mică de încetinire a încălzirii globale. Până acum, pădurile au stabilizat climatul, dar pe măsură ce devin mai stresate de secetă, acestea ar putea deveni o sursă de carbon destabilizatoare, ” a declarat Margaret Evans, autorul principal al studiului și profesor asistent de dendrocronologie la Universitatea din Arizona, citată de Intelligent Living.

Cercetătorii au ales să studieze brazii Douglas, deoarece au o nișă vastă de mediu – care se întinde până la sud de deșertul Sonoran din sudul Mexicului și până la nord, precum vârfurile frigide ale Munților Stâncoși. Pentru a înțelege potențialul impact al copacilor asupra climatului viitor, echipa a analizat relația dintre lățimea inelelor și mediul înconjurător. Datele pe care le-au adunat au fost folosite pentru a prezice creșterea viitoare.

Inelele copacilor reprezintă un indiciu al nivelului de sechestrare a carbonului, deoarece sunt straturi anuale de creștere din carbon. Cu cât inelele sunt mai subțiri, cu atât mai puțin dioxid de carbon a tras din atmosferă în acel an.

Rezultatele cercetării indică:

  • Cele mai grave scăderi ale lățimii inelelor arborilor sunt prezise pentru insulele Sonoran Desert, sud-vestul Statelor Unite și nord-vestul Mexicului. Echipa prezice o scădere de 15-30% în lățime a inelelor copacilor din aceste zone.
  • Creșterea bradului Douglas în zona montană Cascade din Pacificul de Nord-Vest și de-a lungul Coastei de Vest – considerată centrul nișei ecologice a speciei și unde creșterea acestora este în prezent cea mai mare – se presupune că va scădea cu aproximativ 10%.
  • Brazii Douglas din Muntii Stancosi, considerați cei mai înalți, sunt proiectați să fie cel mai puțin afectați. Echipa de cercetare se așteaptă la un declin de 2-11%.
  • La altitudini mari în Montana, există o creștere surprinzătoare a creșterii proiectate a inelelor de copaci. Acest lucru se datorează faptului că este atât de frig acolo încât temperaturile de încălzire vor permite o creștere mai mare.

Echipa a folosit un set de date din Programul de Inventar și Analiză Forestieră care nu a fost până acum disponibil publicului. Acesta conține o colecție de peste 2,7 milioane de inele de copaci, de la aproape 2.700 de situri din raza ecologică a bradului Douglas.

„Inelele copacilor s-au dovedit a fi un instrument puternic pentru a investiga climatul trecut. Proiecția creșterii viitoare a arborilor este o extindere evidentă a aceleiași logici. Problema este că viitorul nu arată ca acel trecut, iar predicțiile despre capacitatea pădurilor de a absorbi dioxidul de carbon în viitor au variat foarte mult, susține Stefan Klesse, cercetător al  Institutului Federal de Cercetare pentru Păduri, Zăpadă și Peisaj din Birmensdorf, Elveția,

„Un inel de copac înregistrează condițiile de mediu care înconjoară un întreg copac. Știind cum răspund copacii în sălbăticie, poate informa mai bine modelele care se bazează în prezent pe măsurători făcute la scară foarte mică. Asta ne place să facem în știință; ne place să găsim diferite surse de date și modele și, dacă toate sunt de acord, atunci ne simțim mai încrezători în previziunile noastre viitoare”, a mai declarat Klesse.

O altă concluzie a echipei de cercetători a Universității Arizona evidențiază faptul că la aproape toți brazii Douglas inelele cresc mai subțiri atunci când temperaturile cresc și când suferă un stres de provocat de secetă.

În ciuda faptul că analiza inelelor arborilor este o modalitate excelentă de a prezice modul în care arborii vor răspunde la schimbările climatice, oamenii de știință sunt de părere că în cele din urmă vor avea nevoie să efectueze și studii genetice, pentru a întelege mai bine situația.

Multe alte studii au descoperit o legătură negativă între criza climatică și capacitatea copacilor de a absorbi carbonul. Unele au arătat că supraîncărcarea de CO2 face ca pădurile să-și piardă capacitatea de a absorbi carbonul. Altele explică de ce mai mult CO2 nu ajută plantele să crească mai bine. Concluzia este că oamenii aruncă mai mult dioxid de carbon în atmosferă decât poate administra natura. Plantarea mai multor copaci nu este suficientă în acest moment. Trebuie să oprim pomparea emisiilor care provoacă încălzirea globală.