Din dorința de a pune în aplicare bunele practice ale agriculturii ecologice, tinerii cu inițiativă din Marea Britanie, au înființat un concept care să aducă beneficia comunității. Fermele ecologice sunt situate în estul comitatului Sussex.

Fermele mici, soluții mari”, este deviza Ecological Land Co-operative(ELC), Cooperativa Ecologică pentru Pământ , care a fost înființată de activiști și lucrători din sectorul al treilea.

De atunci, ELC a lucrat pentru dezvoltarea micilor ferme accesibile, cu impact redus, pentru agricultura ecologică.  El face acest lucru prin achiziționarea de terenuri agricole marginale și obținerea unei autorizații de planificare pentru fermierii care vor să lucreze pe pământ.

O societate cu beneficii comunitare, ELC este guvernată în mod cooperativ și consiliul de administrație este ales din calitatea de membru în fiecare an.  Toți membrii obțin un vot, indiferent de câte acțiuni au.  Funcționează ca o cooperativă cu mai multe părți interesate, în care membrii investitori dețin 25% din drepturile totale de vot.  Restul de 75% din drepturile de vot le revine membrilor muncitorilor și membrilor directori.  Acțiunile deținute în comun au încă un singur vot.  Ca entitate juridică.

„Nu este un secret că accesul la agricultură pentru noii intrați este într-adevăr grea,  în Marea Britanie”, spune Sinead, unul dintre fermierii de la ferma ELC.  „Având în vedere mediile noastre în creștere în orașele care nu au legături cu alimentația și agricultura, șansele ca noi să putem urmări mijloace de trai în acest sector vor fi slabe.”

Pentru Sinead Fenton și Adam Smith, trăirea la ferma ELC din estul regiunii Sussex este un vis devenit realitate.  Originar din zonele urbane din Londra și Essex, și-au descoperit pasiunea pentru agricultură în timp ce făceau voluntariat la ferma urbană Audacious Veg din sudul Londrei.

Prețul ridicat al terenurilor i-a făcut să creadă că nu își vor putea permite niciodată propria fermă.  O altă mare provocare pentru noii intrați este asigurarea consimțământului de planificare.  ELC abordează ambele bariere.