Procurorii ruși au deschis o anchetă penală pentru o deversare de petrol care a avut loc pe 7 august lângă Novorosíisk, unul dintre principalele porturi de la Marea Neagră.
Imaginile din satelit au arătat că daunele cauzate de scurgeri ar fi putut fi raportate greșit, deversarea pare a fi de 400 de ori mai mare decât cea susținută inițial, acoperind 80 de kilometri pătrați în loc de 200 de metri pătrați și lăsând urme de poluare de-a lungul litoralului pitoresc.
Vărsarea s-a produs în weekend la terminalul petrolier care aparține Caspian Pipeline Consortium (CPC), în timpul încărcării cisternei grecești Minerva Symphony.
CPC a declarat că deversarea a fost curățată sâmbătă, fără amenințări pentru populația locală sau pentru flora și fauna Mării Negre.
Cu toate acestea, Institutul Rus de Cercetare Spațială de la Academia Rusă de Științe (RAN) a declarat că o imagine de satelit realizată duminică arăta că dimensiunea deversării de petrol a fost de aproape 80 de kilometri pătrați, cu un strat de petrol de 19 kilometri care se întinde de la țărm până la mare.
„Estimările arată că este vorba despre 40 – 80 de tone de petrol. În general, este mult mai mult decât cele 12 tone declarate de companie. O deversare de această magnitudine este cu siguranță fără precedent pentru Marea Neagră”, a declarat Evgeny Lupyan, director adjunct al Institutul de cercetare spațială RAN.
Procuratura generală a deschis o anchetă sub acuzațiile de poluare a mediului și a declarat că va solicita daune.
Mass-media rusă a raportat urme de petrol observate de-a lungul coastei Mării Negre, inclusiv la un acvariu de delfini din Utrish Bolshoy, la 25 de kilometri spre vest, unde muncitorii au ridicat urgent bariere pentru protejarea mamiferelor.
Agenția de stat din Rusia pentru siguranța consumatorilor a declarat că o analiză a probelor de apă de-a lungul coastei a arătat limite normale.
Însă, experții Federației Mondiale a Faunei Sălbatice (WWF) din Rusia spun că deversarea a provocat daune de miliarde de ruble.
Grupul ecologist a avertizat că petrolul a ajuns deja pe malul parcurilor naționale și al altor zone protejate și că cea mai mare parte a petrolului s-a dizolvat în apă, reprezentând o amenințare pentru organismele vii și plaje.