Cercetătorii de la Universitatea Cornell caută modalități de a ajuta la dezvoltarea unor culturi de acoperire mai bune.

Cunoscute și sub denumirea de îngrășământ verde, aceste plante ar putea ajuta fermierii în demersul lor de a produce culturi în cel mai sustenabil mod. Rezultatele lor au fost publicate în Crop Science, o publicație a Crop Science Society of America.

Katherine Muller și echipa ei lucrează la strategii de măsurare a fixării azotului în programele de dezvoltare pentru două culturi comune de acoperire: trifoiul roșu și măzărichea. Ambele culturi pot extrage azotul din aer pentru a le ajuta să crească. Aceasta se numește fixarea azotului.

„Gunoiul de grajd verde este o cultură folosită pentru a îmbunătăți fertilitatea solului. Ajută solul prin adăugarea de substanțe nutritive. Ne uităm la leguminoase, care aduc azot în sol datorită relației lor simbiotice cu bacteriile”, spune Muller.

Îngrășăminte chimice

Utilizarea dejecțiilor verzi de leguminoase există de mii de ani. Cu toate acestea, după anii 1950, îngrășămintele chimice au devenit principala sursă de azot pentru fermierii din țările dezvoltate. Acest lucru se datorează faptului că doi oameni de știință, Haber și Bosch, au găsit o modalitate de a extrage azotul din aer și de a produce îngrășăminte chimice.

Deși acest tip de îngrășământ este productiv, este nevoie și de energie pentru a-l face – și poate aluneca cu ușurință în corpurile de apă dacă nu este gestionat corect.

„Culturile de acoperire sunt instrumente importante de management ecologic”, spune Muller. „Încurajează comunitățile microbiene și introduc nutrienți în sol. În esență, ele contribuie la construirea unui sol fertil care poate furniza substanțe nutritive atunci când plantele au nevoie de ele. ”

Utilizarea culturilor de acoperire poate fi riscantă pentru fermieri, deoarece aceștia nu pot determina cantitatea exactă de azot furnizată solului. Îngrășămintele chimice permit calcularea exactă a cantității de azot aplicată unei culturi. Dar  azotul furnizat de fiecare tip de cultură de acoperire nu poate fi contabilizat.

 

Ameliorare selectivă pentru fixarea azotului

Cantitatea de azot furnizată de o cultură de leguminoasă depinde de cât de bine crește și de cât de mult din azot provine din fixare față de absorbția din sol. În prezent, semințele de acoperire disponibile nu au reproducere selectivă pentru fixarea azotului – o trăsătură valoroasă.

Crescătorii de plante lucrează la dezvoltarea soiurilor de cultură care acoperă riscurile și sporesc beneficiile pentru fermieri. Ei speră că soiurile mai bune vor crește utilizarea culturilor de acoperire ca alternativă la îngrășămintele chimice. Fixarea azotului este una dintre prioritățile lor principale pentru gunoiul verde de leguminoase.

 

Fixarea țintă a azotului în culturile de acoperire

„Ne propunem să ajutăm crescătorii de plante să dezvolte strategii pentru fixarea azotului în culturile de acoperire. Deoarece fixarea azotului este o trăsătură complicată care se schimbă pe măsură ce plantele cresc, momentul măsurătorilor este important”, a mai explicat Muller.