Este probabil să existe o creștere semnificativă a numărului de procese intentate împotriva companiilor producătoare combustibili fosili în următorii ani, spun cercetătorii.

Noul studiu, publicat în revista Nature Climate Change constată că, până în prezent, avocații nu au reușit să folosească cele mai actualizate dovezi științifice privind cauza creșterii temperaturilor.

Ca urmare, au existat puține cereri de despăgubire reușite. Acest lucru s-ar putea schimba, spun autorii, deoarece dovezile care leagă evenimente meteorologice specifice de emisiile de carbon cresc.

Până în prezent, în jur de 1.500 de procese legate de climă au fost introduse în fața instanțelor din întreaga lume.

Au existat unele succese notabile pentru grupurile ecologiste, cum ar fi într-un caz recent împotriva lui Shell hotărât de o instanță civilă din Olanda. Judecătorul a decis că, până în 2030, compania trebuie să reducă emisiile de CO2 cu 45% comparativ cu nivelurile din 2019.

Verdictul a indicat, de asemenea, că grupul Shell este responsabil pentru propriile emisii de CO2 și cele ale furnizorilor săi.

Cu toate acestea, au existat puține succese în cazurile în care reclamanții au solicitat despăgubiri pentru daunele cauzate de schimbările climatice legate de activitatea umană.

Noul studiu a evaluat aproximativ 73 de procese în 14 jurisdicții și spune că dovezile prezentate instanțelor au rămas semnificativ în urma celor mai recente cercetări climatice.

În ultimele două decenii, oamenii de știință au încercat să demonstreze legăturile dintre evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice, care sunt la rândul lor legate de activitățile umane, cum ar fi producția și transportul de energie.

Aceste studii, numite știința atribuirii, au devenit mai robuste de-a lungul anilor.

De exemplu, cercetătorii au reușit să demonstreze că schimbările climatice legate de activitățile umane au făcut ca valul de căldură care a lovit Europa in vara anului 2019 să fie mai intens.

 

Lupta unui fermier împotriva poluatorilor

Cazul fermierului peruvian Saul Luciano Lliuya împotriva gigantului energetic german RWE este în curs de desfășurare din 2014. Lliuya susține că temperaturile în creștere topesc un ghețar, amenințându-i locuința din Huarez cu inundații.

Fermierul a cheltuit mii de dolari încercând să oprească apele fără prea mult folos. Cazul său pentru despăgubiri de aproximativ 17.000 de dolari s-a bazat pe faptul că RWE este responsabil pentru aproximativ 0,5% din încălzirea globală. Cu toate că mulți experți au susținut că plângerea fermierului peruvian are șanse mici de reușită, un studiu independent solicitat de instanța din Germania a concluzionat că riscul inundațiilor care afectează orașul Huaraz se datorează aproape în totalitate schimbărilor climatice cauzate de om.

Producătorii de petrol, gaze și cărbune sunt conștienți de aceste mișcări legale de a folosi cele mai avansate științe pentru a dovedi responsabilitatea și probabil că vor face tot ce le stă în putință pentru a le rezista.