Sistemul alimentar reprezintă mai mult de o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu recent publicat în Nature Food.
Dar, la fiecare masă, consumatorii au posibilitatea de a lua decizii ecologice care reduc amprenta lor de carbon. De la a mânca sezonier până la a adopta o dietă pe bază de plante, există o mulțime de modalități de a mânca bine și de a susține mediul.
EcoFerma evidențiază cinci dintre ele:
Consumați tot
Cele mai bune alimente sunt cele pe care nu le irosim deloc. Cei mai mulți dintre noi mănâncă doar floretele din legume precum broccoli, dar frunzele pot fi gustoase ca garnitură în loc de spanac; se pot prăji cu floretele; sau sotate cu ulei de măsline și sare și piper.
Cunoașteți-vă fermierul, cunoașteți-vă alimentele:
Alimentele cultivate local și regional oferă consumatorilor șansa de a ști cine cultivă alimentele și practicile agricole pe care le folosesc. Deoarece alegerile alimentare regionale nu sunt livrate de la sute sau chiar mii de kilometri distanță, ele tind să fie mai delicioase. Au avantajul suplimentar de a contribui la economia locală. Să nu uităm că fermierii locali și regionali au reușit să pivoteze în timpul pandemiei și au putut să ne asigure multora dintre noi hrana.
Bunătăți perene
Potrivit The Land Institute, plantele perene nu necesită arături anuale sau aplicații de erbicide pentru a crește, astfel încât acestea să fie opțiuni mai sustenabile pentru mediu. Sparanghelul, strugurii sau anghinarele, sunt modalități delicioase de a încorpora plante perene în mesele dvs.
Mâncare sezonieră
Majoritatea dintre noi suntem obișnuiți să obținem orice mâncare dorim în orice perioadă a anului – indiferent dacă sunt căpșuni în noiembrie sau afine în februarie. Conform studiilor, produsele de sezon sunt de obicei mai sănătoase și mai hrănitoare decât alimentele consumate în afara sezonului.
Diete pe bază de plante
Cu toate că filozofia vegană sau vegetariană ar putea să nu fie pentru toată lumea, există o mulțime de avantaje dacă mâncați mai puțină carne câteva zile pe săptămână. Bucătarii și ecologistii pledează de ani de zile pentru a face din legume centrele farfuriilor noastre.
În acest moment, industria alimentară trece printr-o schimbare rapidă. Abia în ultimii ani am înțeles impactul masiv pe care producția alimentară îl are asupra mediului. Iar fie care dintre noi are puterea de a reduce acest impact, cu fiecare alegere alimentară pe care o face,