Grăsimile sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și sunt implicate în multe părți ale digestiei și nutriției, de la îmbunătățirea gustului alimentelor noastre până la furnizarea unei surse majore de energie pentru corpul nostru .

Uleiurile de gătit sunt o sursă de grăsimi dietetice pe care mulți dintre noi le întâlnim în fiecare zi. Și cu atât de multe opțiuni pe piață, ne putem simți copleșiți atunci când încercăm să alegem cel mai potrivit ulei de gătit. Să explorăm elementele de bază ale câtorva uleiuri de gătit obișnuite – inclusiv utilizările lor, profilurile aromelor și beneficiile pentru sănătate – pentru a vă ajuta să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine în bucătăria dvs.

 

Ulei de avocado

Pe lângă faptul că este o sursă populară de hrană, avocado este și o sursă de ulei de gătit. Uleiul de avocado este produs prin diferite metode care extrag pulpa fructului. Rezultatul este un ulei cu gust neutru, care funcționează bine ca ingredient în sosurile de salată, ca modalitate de rumenire a fripturilor și ca grăsime pentru prăjit. Uleiul de avocado este compus în principal din acid oleic, un acid gras omega-9 mononesaturat, care poate ajuta la scăderea inflamației și la reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Ulei de rapiță

Uleiul de rapiță se produce prin încălzirea și zdrobirea semințelor plantei de rapiță. Are un gust neutru, ceea ce îl face un ulei excelent pentru toate scopurile, pentru coacere, fierbere, prăjire și salate. Rapița are un conținut ridicat de acid oleic și are cel mai mult acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras polinesaturat omega-3 găsit în plante, dintre uleiurile de gătit obișnuite. ALA este transformat în organism pentru a forma acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), doi acizi grași esențiali (adică acizi de care organismul nostru are nevoie, dar nu îi produce singur.

 

Ulei de cocos

Uleiul de cocos s-a bucurat de o creștere în popularitate în ultimul deceniu. Pentru a face ulei de nucă de cocos, pulpa uscată de nucă de cocos (numită copra) este presată în două forme:

  • ulei de cocos nerafinat și
  • ulei de cocos rafinat.

Uleiul de cocos nerafinat are un miros și o aromă mai puternice și este adesea folosit ca alternativă la unt în rețetele de copt.

Uleiul rafinat de nucă de cocos, cu aroma sa mai blândă, este mai potrivit pentru salate sau prăjire. În ambele produse, uleiul de cocos este solid la temperatura camerei datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate. Cu toate că uleiul de nucă de cocos a fost considerat un „super-aliment”, specialiștii recomandă limitarea consumului de uleiuri tropicale, cum ar fi uleiul de cocos, cu un conținut ridicat de grăsimi saturate. Din acest motiv, uleiul de cocos nu ar trebui să înlocuiască o cantitate semnificativă de alte uleiuri de gătit din dieta.

 

Ulei de măsline

Toate uleiurile de măsline încep prin zdrobirea și presarea măslinelor într-o pastă. În funcție de procesul de rafinare, produsul final este fie ulei de măsline extra virgin, ulei de măsline virgin sau ulei de măsline.

 Uleiul de măsline extravirgin este uleiul de măsline cel mai puțin rafinat și de cea mai bună calitate. Ca atare, uleiul de măsline extravirgin are cea mai robustă aromă și adesea funcționează bine în sosurile de salată.

Uleiul de măsline virgin este puțin mai rafinat decât uleiul de măsline extravirgin, în timp ce uleiul de măsline, cel mai rafinat dintre cele trei, are aroma cea mai neutră. Datorită aromei sale neutre, uleiul de măsline poate servi ca ulei de gătit multifuncțional. Uleiul de măsline este un element esențial în dieta mediteraneeană, iar multe studii au arătat beneficiile pentru sănătate ale acestui produs.

 

Ulei de soia

Uleiul de soia se obține prin extragerea uleiului din soia integrală. Acest proces implică decojirea și zdrobirea boabelor de soia, apoi separarea uleiului de restul bobului. Uleiul de soia este utilizat într-o mare varietate de alimente ambalate, produse de patiserie, gustări, sosuri și sosuri, pe lângă faptul că este vândut ulei de gătit.

Uleiul de soia pur (100%) este adesea etichetat generic ca „ulei vegetal”; poate fi vândut și ca amestec cu alte uleiuri. Uleiul de soia este bogat în grăsimi polinesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3 (ALA) și omega-6 (linoleic). Acidul linoleic este un acid gras omega-6 esențial pe care trebuie să-l obținem din alimente, deoarece corpul nostru nu îl poate sintetiza singur.

 

Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea-soarelui se obține prin rafinarea semințelor de floarea-soarelui. Uleiul de floarea soarelui presat la rece, are un conținut mare de lecitină, este foarte bogat în vitaminele A, E, F, K, acizi grași polinesaturați – Omega 3, Omega 6, acidul linoleic, foarte benefici pentru inimă și vasele de sânge.

 

Fie că sunteți un entuziast culinar sau pur și simplu doriți să adăugați mai multă varietate dietei dvs., există multe tipuri de uleiuri de gătit din care să alegeți. Indiferent de tipul de ulei ales, este bine să optați întotdeauna pentru produsele organice.

Uleiurile organice sunt mult mai bune decât cele neorganice. Motivul este că pesticidele sunt solubile în grăsimi și se acumulează în acizii grași ai plantei.