„România este şi un contribuitor important la producţia agricolă a Uniunii Europene, mai ales din perspectiva componentei vegetale. Astfel, în ultimii ani România a contribuit cu 6%-7% la producţia de grâu, 25% la producţia de porumb, 34% la producţia de floarea soarelui şi 14% la producţia de soia din Uniunea Europeană.

În prezent agricultura contribuie cu aproximativ 4,5% la formarea valorii adăugate brute în România, pondere cu mult peste nivelurile din Polonia (2,3%) şi Uniunea Europeană (1,6%)”, punctează economistul Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză.

„Totodată, formarea brută de capital fix din agricultura României se situează la sub 50% din nivelul înregistrat în Polonia. Subliniem însă faptul că în ciclul economic post-criză se observă tranziţia spre o agricultură intensivă, aspect reflectat de ameliorarea randamentelor. Spre exemplu, în ultimii ani, producţia la hectar la grâu, porumb, floarea soarelui şi soia a depăşit nivelurile din Polonia”, mai notează Rădulescu.

Ţara noastră, al doilea exportator de grâu din UE după cantitate, înregistrează o medie de nouă milioane de tone producţie pe an, iar o prognoză citată de Bloomberg spune că producţia s-ar putea înjumătăţi. În toamnă au fost însămânţate cu grâu, secară, cereale şi rapiţă circa 2,9 milioane de hectare, ceea ce ar însemna într-adevăr un grad de afectare pe total culturi de circa 50%.

Analistul mai subliniază: „De asemenea, sunt necesare măsuri pentru majorarea subvenţiilor, consolidarea exploataţiilor agricole – România se evidenţiază în peisajul agricol european printr-un grad ridicat de fragmentare.