Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și Universitatea Tehnică din München militează pentru avantajul de a permite pur și simplu reziduurilor de culturi agricole să putrezească în câmpuri.

Studiul lor demonstrează că reziduurile de plante joacă de fapt un rol mai semnificativ în formarea și sechestrarea carbonului în sol decât ceea ce se credea până de curând, potrivit Kristinei Witzgall, doctorandă la Universitatea Tehnică din München și autorul principal al studiului.

Studiul arată că reziduurile vegetale în sine au capacitatea de a stoca o cantitate mai mare de carbon decât s-a crezut. Acest lucru se datorează faptului că o serie de procese importante au loc direct pe suprafața acestor rămășițe de plante.

Reziduurile de cultură sunt centrale pentru stocarea carbonului

„Am demonstrat că reziduurile de culturi agricole sunt absolut esențiale pentru stocarea carbonului și că ar trebui să le folosim într-un mod mult mai calculat în viitor. Reziduurile vegetale fac posibil ca stocarea carbonului, după toate probabilitățile, să fie depozitată în sol de aproximativ patru ori mai mult decât dacă nu sunt adăugate ”, afirmă Carsten Müller, coautor al studiului și profesor asociat la Departamentul Universității din Copenhaga de Geoștiințe și Managementul Resurselor Naturale.

Țesutul vegetal conține deja carbon absorbit de plante din atmosferă prin fotosinteză. Pe măsură ce materia vegetală putrezește, carbonul poate fi transferat în sol în mai multe moduri.

Cercetătorii spun că utilizarea plantelor putrede ca instrument de stocare a carbonului ar trebui luată mai în serios și considerată o strategie care trebuie extinsă.

Terenurile agricole fertile și prietenoase climatului din viitor ar trebui să folosească reziduurile de culturi ca modalitate de sechestrare a carbonului. De asemenea, vom efectua experimente în care adăugăm materie vegetală putredă mai adânc în sol, ceea ce va permite stocarea carbonului chiar și pentru perioade mai lungi de timp ”, spune Carsten Müller.

Carbonul poate fi depozitat în sol de la săptămâni până la o mie de ani, dar durata obișnuită este de aproximativ 50 de ani.