Un raport al World Wild Fund (WWF) a constatat că 16% din defrișările tropicale din comerțul internațional au fost generate de importurile UE în 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile date. Procentul reprezintă un total de 203.000 de hectare și 116 milioane de tone de CO2 cauzate de produsele și mărfurile aduse în țările UE.

Opt dintre cele mai mari economii, inclusiv Germania, Italia, Spania și Olanda, au fost împreună responsabile pentru 80% din defrișările încorporate ale UE în perioada 2015-2017.

Raportul subliniază „nevoia urgentă” de legi puternice și eficiente pentru a aborda amprenta de mediu globală a UE, a explicat WWF.

Reprezentanții organizației susțin implementarea unor reglementări care să împiedice orice produs care a contribuit la distrugerea naturii, fie „legal”, fie ilegal, să pătrundă pe piețele UE.

Anke Schulmeister-Oldenhove, unul dintre principalii autori ai raportului, subliniază faptul că blocul comunitar trebuie să fie un lider în încurajarea țărilor cu reglementări ambigue să abordeze factorii care stau la baza defrișărilor și a încălcărilor drepturilor omului.

„Vrem o legislație clară care să asigure că produsele nu pot fi introduse pe piață dacă prezintă un risc foarte mare și aceste riscuri nu pot fi reduse la minimum. Companiile ar trebui cel puțin să-și poată întreba furnizorii, îmi puteți spune de unde a venit acest lucru, știți care este lanțul de aprovizionare? Dacă nu, credem că ar putea fi o provocare pe care trebuie să o abordeze”, a declarat Oldenhove pentru Euronews Living.

Unele dintre produsele cu cea mai mare distrugere a pădurilor tropicale au fost soia, uleiul de palmier și carnea de vită. Dar, subliniază Schulmeister, sarcina reducerii defrișărilor nu ar trebui să revină consumatorilor.

„Decizia dacă aleg sau nu un produs care a generat defrișări, nu ar trebui să fie pe umerii noștri. Trebuie să ne gândim la toate implicațiile. Una dintre provocări este că avem o problemă cu consumul excesiv de carne. ”

Aproape 1,2 milioane de persoane s-au alăturat unei consultări publice a UE privind defrișările în 2020, după o campanie a unui grup de ONG-uri, inclusiv WWF. A fost cea mai mare participare la un subiect de mediu din istoria UE.

Furnizarea informațiilor necesare pentru ca oamenii să înțeleagă ce produse sunt legate de distrugerea naturii și potențiale încălcări ale drepturilor omului face parte, de asemenea, din soluție – chiar și atunci când această legătură ar putea să nu fie evidentă.