Cea mai mare parte a uleiului de avocado comercializat pe teritoriul Statelor Unite este fie de calitate inferioară, fie etichetat greșit sau cu puritatea alterată de alte uleiuri, se arată într-un studiu al unei echipe a Universitatii din California.

Concluziile primului studiu axat pe puritatea și calitatea uleiului de avocodo vehiculează cifre îngrijoratoare, 82% dintre eșantioanele testate fiind oxidate sau amestecate cu alte uleiuri.

În cazul a trei produse, sticlele etichetate ca ulei de avocado pur sau extravirgin conţineau aproximativ 100% ulei de soia.

Prezența acestor nereguli în producția și comercializarea uleiului de avocado au fost posibile tocmai din cauza lipsei de reglementări, susțin cercetatorii. În prezent nu există niciun standard care să determine gradul de puritate al uleiului de avocado, care ar permite protejarea consumatorilor de etichetarea falsã şi produse adulterate.

Echipa de cercetători a analizat parametrii a 22 de branduri de ulei de avocado domestic și din import, produse pe care le-au găsit în magazinele locale sau online.

Rezultatele au fost raportate la uleiul propriu produs de oamenii de știinta în laboratorul universitătii, tocmai pentru a avea date chimice foarte clare despre proprietățile uleiului pur de avocado.

Dintre cele 22 de eșantioane, 15 au fost găsite oxidate (râncede) înaintea datei de expirare. Uleiul își pierde savoarea și proprietătile când oxidează, fenomen care apare atunci când este expus la prea multă lumină, căldura sau aer. Alte cinci branduri de ulei de avocado erau amestecate cu cantități mari de uleiuri de alt tip, inclusiv de floarea-soarelui, șofrănel sau soia.

Doar doua branduri au trecut testele studiului, ambele produse în Mexic: Chosen Foods și Marianne’s Avocado Oil.

Producția de ulei de avocado nu este singura care nu se supune unor reglementări exacte. Mierea, condimentele și cafeaua măcinată sunt printre produsele ușor de falsificat, prin diferite adaosuri, susțin organizatorii studiului.

Concluziile cercetării subliniazã încă o dată necesitatea stabilirii unor noi reglementări prin care să fie evitată comercializarea unor produse care privează consumatorul de beneficiile substanțelor naturale.

Cum să identifici uleiul de avocado pur:

  • Savoarea uleiului de avocado diferă în funcție de varietatea fructului și regiunea în care a fost produs, însă gustul autentic al produsului pur este untos și gras, asociat gustului de ciuperci.
  • Uleiul virgin de avocado trebuie să fie verde, în vreme ce uleiul rafinat de avocado va avea o culoarea galben-deschis.
  • Chiar și un ulei bun oxidează în timp. Este important să achiziționați o cantitate rezonabilă, care poate fi consumată înainte ca uleiul să oxideze.
  • Cele mai proaspete uleiuri sunt cele produse la scurt timp după recoltare.